Știri

iunie 03, 2015

Share:

Şcolile orădene intră în reabilitare în perioada vacanței

news-image

Având în vedere faptul că peste câteva zile începe vacanța de vară, Primăria municipiului Oradea se pregătește și în acest an de lucrări de modernizare în școlile orădene. Detalii legate de aceste lucrări au fost prezentate de către viceprimarul Huszar Istvan și d-na Benyovszki Tunde, director adjunct AIO.

Conform exlicațiilor date de către viceprimarul Huszar, administrația locală pune un accent deosebit pe reabilitarea școlilor, deoarece „dacă aceste clădiri sunt întreținute în mod corespunzător, în fiecare an costurile cu reabilitarea lor devin mult mai reduse”. Astfel, în cursul anului 2013, suma alocată pentru lucrările de investiții a fost 12.926.130,00 lei, iar cea pentru reparații curente 3.630.950,00 lei; în cursul anului 2014, pentru lucrările de investiții s-a alocat suma de 16.089.310,00 lei, iar pentru reparații curente 3.596.200,00. Pentru anul 2015, s-a alocat suma de 21.235.300,00 lei pentru lucrările de investiții, iar pentru reparații curente suma de 2.998.000,00 lei, ceea ce presupune o creștere de aproximativ 32% față de acum doi ani.

Lucrările care vor fi efectuate presupun înlocuirea ușilor și ferestrelor, iar unde este cazul se vor efectua și lucrări de înlocuire a instalației de încălzire.

O noutate o reprezintă faptul că, luând în considerare tendința tot mai accentuată de scumpire a energiei electrice furnizată în mod clasic, cât și de posibilitatea de reducere a costurilor cu utilitățile utilizând panourile fotovoltaice, se impune demararea unui proiect pilot la o unitate de învățământ din municipiul Oradea prin implementarea unui asemenea sistem. In acest sens, la Grădinița nr. 56 din str. Liszt Ferencz nr. 75, pe acoperișul imobilului se va monta un sistem fotovoltaic format din 60 de panouri fotovoltaice cu o putere nominală de minim 245 W/panou.

„În cazul în care acest proiect pilot va fi considerat o reușită, în limita posibilităților și a bugetului instituției, se va lua în analiză implementarea de panouri fotovoltaice la mai multe unități de învățămînt din municipiu. Energia obținută va fi utilizată și la alte unități, iar toți banii pe care-i investim în asemenea proiecte pe termen lung pot realiza economii bugetului local”, a menționat viceprimarul.

In baza estimării realizate, s-a constatat că producția anuală minimă de energie estimată la Grădinița nr. 56 va fi de 14 MW, sistemul amortizându-se în mai puțin de 7 ani, a adăugat dna Benyovszki.

Totodată, a fost prezentată și o sinteză a situației lucrărilor de reabilitare a clădirilor monument, precum clădirea Cercului Militar, a Casei Poynar, Palatul Stern etc.

Detalii privind aceste proiecte puteţi găsi în atașament.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut