Știri

octombrie 27, 2017

Share:

Studenți masteranzi din Cluj, în vizită la primărie

news-image

Ilie Bolojan, primarul Municipiului Oradea, s-a întâlnit joi, 26 octombrie 2017, în sala mare de ședințe a Primăriei Oradea, cu un grup de studențimasteranzi din cadrul Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, care s-au aflat într-o vizită de studiu la Primăria Oradea. Studenții au fost coordonați de lector univ. dr. Ștefana Varvari, expert în dezvoltare și planificare strategică.

Printre obiectivele principale aferente acestui program de masterat se numără cunoașterea rolului unor instituţii în procesul de dezvoltare economică la nivel regional și naţional, identificarea oportunităţilor investiţionale şi a unor oportunităţi de finanţare a proiectelor, însușirea modului de elaborare a unor proiecte fezabile, precum și analiza impactului proiectelor finanţate de Uniunea Europeană asupra unor regiuni din România. Din acest motiv, studenții s-au arătat foarte interesați de funcționarea primăriei și de proiectele de dezvoltare ale acesteia.

Primarul le-a descris studenților rolul administrației locale în dezvoltarea unui oraș, în satisfacerea nevoilor cetățenilor prin serviciile pe care le asigură, dar și în luarea unor decizii importante pentru comunitatea locală. Printre condițiile de bază a unei bune guvernări au fost amintite stabilitatea, viziunea și continuitatea proiectelor.

„Nu o primărie schimbă un oraș, ci o primărie creează condiții ca oamenii și firmele să schimbe un oraș”, a spus Ilie Bolojan.

Primarul a prezentat modul în care funcționează primăria, proiectele de dezvoltare din ultimii ani, precum și direcțiile importante de dezvoltare urmărite de către Primăria Municipiului Oradea. Aceste direcții de dezvoltare constau în asigurarea dezvoltării economice (din taxe locale, de la guvern, din bani europeni și credite), atragerea capitalului străin prin înființarea parcurilor industriale, implementarea unei politici atractive față de companii (prin eliberarea rapidă a certificatelor de urbanism, respectiv a autorizației de construcție), administrația transparentă și o infrastructură rutieră pusă la punct. O linie importantă de investiții a fost cea în servicii publice (drumuri, apă, spații verzi, siguranță, sănătate), în vederea satisfacerii nevoilor şi a ridicării nivelului de confort al cetățenilor.

„Scopul nostru este de a pune în valoare lucrurile care ne diferențiază de ceilalți”, a punctat primarul. Oradea are clădiri monumentale impozante cu valoare de patrimoniu, astfel conducerea orașului s-a axat pe reabilitarea centrului istoric în cadrul programului multianual privind restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului arhitectural al orașului, acesta fiind un proiect complex, cu implicații sociale, urbanistice și economice. Cele cinci direcții importante urmărite în acest sens sunt strategia de parcări după model european, reabilitarea fațadelor clădirilor prin acordarea de facilități proprietarilor, extinderea spațiilor pietonale, organizarea de evenimente culturale și punerea în valoarea a atracțiilor din zona centrală, prin reabilitarea unor biserici, sinagogi și înființarea unor muzee precum Muzeul Evreilor, Muzeul Masoneriei, Muzeul Art Nouveau.

„Am încercat să punem în practică teorii de guvernare copiind modele de dezvoltare reușite, din străinătate”, a arătat primarul Ilie Bolojan. Un astfel de sistem preluat din Franța este sistemul de relații cu publicul, așa-numita Piramidă, construită în 2010-2011, care este un birou complet informatizat. Aici este concentrată toată relația cu publicul, unde cetățenii își pot rezolva toate problemele de natură administrativă. O altă bună practică copiată din Graz, Austria, este sistemul de plată pentru parcări (taxare diferențiată în funcție de locație și de timp), cu efect de dezvoltare asupra transportului în comun, care are ca scop descurajarea folosirii automobilelor în centrul istoric.

Studenții au primit câte o broșură despre proiectele Primăriei Municipiului Oradea, o hartă a orașului și o broșură cu obiectivele turistice.

La finalul vizitei, primarul Ilie Bolojan a răspuns la întrebările studenților, după care aceștia au avut ocazia de a vizita Centrul pentru Relații cu Publicul din cadrul Primăriei Oradea. A urmat apoi o vizită în teren la cele mai importante proiecte de investiții și la obiectivele turistice, de care studenții s-au arătat foarte încântați și au promis că vor reveni la Oradea și cu alte ocazii și proiecte.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut