În cadrul conferinței de presă de azi, 8 decembrie 2015, primarul Ilie Bolojana anunțat că a fost finalizat studiul de fezabilitate a proiectului „Dezvoltarea unui centru intermodal cu facilitate de acces la transportul rutier și feroviar în zona Gării C.F.R din Episcopia Bihor”.
Totodată, primarul a explicat rolul şi importanţa acestui terminal intermodal: „Oradea este un centru logistic foarte important pentru România, în partea de vest a țării, la granița cu Ungaria. Cea mai mare parte a exporturilor României pleacă spre Uniunea Europeană; este deci nevoie de un centru logistic important și acest terminal intermodal rutier-feroviar rezolvă această problemă pentru anii următori. Beneficiem de două granturi europene, un grant pe care l-am accesat deja pentru întocmirea documentației și cel de-al doilea grant – care este finanțat din perioada de programare 2014-2020 – urmează să-l accesăm începând de anul viitor. În urma finalizării acestei documentații, valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 24.233 mii euro cu TVA, iar lucrările ar urma să fie eșalonate pe o durată de 24 de luni.”
Ilie Bolojan a menționat că, prin acest proiect, în zona gării C.F.R. din Episcopia Bihor se vor realiza trei linii de căi ferate cu platforme betonate de încărcare-descărcare a mărfii, spaţii de depozitare pentru mărfuri, locuri de parcare pentru tiruri, clădiri administrative şi o zonă de servicii pentru agenţii economici, acest terminal urmând să fie conectat printr-un drum municipal la drumul european E60/drumul naţional DN1. Amplasamentul este situat în zona industrială a oraşului, în spatele fostei Vămi Oradea, aflându-se în vecinătatea a trei parcuri industriale (două deţinute de municipiul Oradea şi unul aparţinând de comuna Borş) şi a celor mai mari companii din zonă.
Conform spuselor primarului Ilie Bolojan, accesul la centrul intermodal se va realiza prin acces feroviar și acces rutier, acesta din urmă realizându-se din DN1/E60, prin modernizarea și aducerea la parametrii corespunzători pentru trafic greu al unui drum existent.
Contractul de finanțare aferent documentației tehnice a proiectului a fost semnat la București, miercuri, 11 noiembrie 2015. Valoarea documentaţiei tehnico-economice este de 1.421.400 lei fără TVA, din care contribuţia Uniunii Europene este de 1.208.190 lei fără TVA, contribuţia Guvernului României este de 184.782 lei fără TVA, iar contribuţia Primăriei Oradea este de 28.428 lei fără TVA. Valoarea construcţiei propriu-zise a terminalului este estimată la 10 milioane de euro.
„Până la finalul acestui an ar trebui să finalizăm proiectul tehnic și, după depunerea acestei documentații în vederea finanțării, am putea trece la organizarea procedurii de licitație în primele luni ale anului viitor, în vederea contractării unui constructor pentru realizarea acestei investiții. La finalizarea acestora, urmează să organizăm o licitație în vederea operării acestui terminal și sper că o companie internațională sau companii care operează deja în Oradea să îl opereze în așa fel încât să fie o punte de legătură între România și Uniunea Europeană”, a declarat Ilie Bolojan.
În atașament găsiți raportul de specialitate întocmit pentru acest proiect.
Rap spec + Hot indicatori intermodal Dec 2015.doc
descarcă
decembrie 08, 2015
În vederea înlocuirii unei vane de secţionare defecte pe Calea Mareşal Alexandru Averescu, la confluenţa cu podul Dacia, se sistează furnizarea energiei termice în sistem...
decembrie 08, 2015
Primarul Ilie Bolojan a anunțat în cadrul conferinței de presă de azi, 8 decembrie, că reprezentanții Primăriei Oradea și ai Comisiei Consiliului Local pentru activităţi...