Știri

septembrie 05, 2018

Share:

TIFF Oradea, 7-9 septembrie: trei zile ca-n filme

news-image

Festivalul Internațional de Film Transilvania își deschide porțile vineri, 7 septembrie, pentru primul an la Oradea. Peste 30 de proiecții sunt programate până duminică, 9 septembrie, și numeroși invitați vor fi prezenți la întâlnirile cu publicul, găzduite în 4 din cele 6 spații partenere.

DirectorulAsociaţiei pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (APTOR), Mihai Jurca, împreună cu directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, au susținut azi, 5 septembrie 2018, o conferință de presă la Primăria Oradea, în care au prezentat detaliile evenimentului care va avea loc în acest weekend în Oradea.

„TIFF este un eveniment internațional pe care îl doream demult la Oradea și cred că va fi unul din evenimentele pe care orădenii le vor aprecia și, cu siguranță, frecventa”, a spus Mihai Jurca, directorul APTOR, în deschiderea conferinței.

Festivalul își propune să prezinte cu prioritate acele filme românești sau străine care vor avea lansarea pe ecrane în sezonul de toamnă, publicul orădean fiind astfel privilegiat cu vizionări în premieră a unor filme premiate sau succese de box-office. De asemenea, se vor prezenta proiecții de film cu acompaniament muzical live și cine-concerte în premieră în România. O selecție a celor mai bune titluri prezente la TIFF Cluj, proiecții în onoarea unor invitați speciali omagiați în Festival vor transforma Oradea, timp de 3 zile, în capitala filmului.

Programul TIFF Oradea va include avanpremiere cu filme românești și maghiare, lungmetraj și scurtmetraj, din producția anului 2018, care se vor difuza în prezența realizatorilor și a echipei.

„Obiectivul principal al nostru, al echipei mele și al festivalului este tocmai de a redeschide gustul și apetitul publicului orădean spre un cinematograf care să fie diferit, spre un tip de cinematograf, spre un tip de programare care să fie diferită de ceea ce se poate vedea săptămânal la multiplex. Ni se pare important să arătăm că filmele TIFF sunt filme pentru toată lumea”, a spus Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Vineri, 7 septembrie

Măcelarul, curva și chiorul / A hentes, a kurva és a félszemű, filmul regizat de János Szász, va da startul evenimentului, de la ora 18:00, la Teatrul Regina Maria. Tot aici, de la 20:30, spectatorii au șansa de a se întâlni cu marele câștigător al Ursului de Aur la Berlin, Nu mă atinge-mă!, (r. Adina Pintilie), într-una din rarele proiecții naționale ale controversatului film.

Prima zi de TIFF Oradea aduce în premieră în România lungmetrajul de debut al regizorului ungar Balázs Lengyel, satira de excepție Lajkó: țigan în cosmos / Lajkó: Cigány az űrben, într-o proiecție specială open-air, la Cetate, de la ora 22:00. Proaspăt lansat în cinema, Licu, o poveste românească, le propune orădenilor întâlnirea față în față cu protagonistul tandrei meditații despre condiția umană. Povestea distinsă cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig va fi proiectată de la ora 16:15, la Universitatea Partium, în prezența lui Liviu Canțer. În același loc spectatorii se pot întâlni de la 18:15 cu actorul Vlad Zamfirescu, prezent pentru proiecția Secretul fericirii, debutul său în regie. Seara se încheie la Universitatea Partium cu premiera, de la 20:45, a mult-aclamatului O vară rock’n’roll / Leto, un portret de excepție a scenei rock underground din Leningradul anilor ’80, în timp ce la Sinagoga Sion regizorul Csaba Bereczki se întâlnește cu publicul la proiecția specială a celui mai nou film al său, Exod de suflete / Soul Exodus.

Sâmbătă, 8 septembrie

Festivalul continuă cu o proiecție de gală la Teatrul Regina Maria, în prezența actorului Dorel Vișan, invitatul de onoare a primei ediții TIFF Oradea. Seara va continua aici cu premiera Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary și propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019. După film urmează o sesiune de întrebări și răspunsuri la care vor participa actorii Alex Bogdan și Ilinca Manolache.

De o întâlnire specială se vor bucura și spectatorii care ajung la Universitatea Partium de la 18:15, la proiecția Charleston, considerat de mulți „filmul verii”. Regizorul Andrei Crețulescu va sta de vorbă la final cu publicul care este apoi invitat să rămână, de la 20:45, pentru premiera națională Trupa de teatru / Vándorszínészek, cel mai nou film al lui Pál Sándor, unul dintre cei mai prolifici regizori din cinematografia maghiară actuală.

Sinagoga Sion este și ea în centrul atenției în a doua zi TIFF Oradea, deschizându-și porțile de la ora 17:00 pentru Recitalul de poezie „Omul și Taina lui”, susținut de Dorel Vișan și găzduind seara primul cine-concert al ediției – Independența României (1912), acompaniat live de DJ DuBase. Tot de o atmosferă autentică se vor bucura și cinefilii care aleg să petreacă seara la Cetate, alături de Alexandru Papadopol și Crina Semciuc, unde are loc în aer liber, de la 22:00, proiecția Povestea unui pierde-vară, cel mai nou lungmetraj al lui Paul Negoescu, încă nelansat în cinema.

Duminică, 9 septembrie

Ultima zi de festival le promite orădenilor un program la fel de bogat în premiere și evenimente speciale. Universitatea Partium așteaptă publicul de la ora 14:15 cu nu mai puțin de 5 filme, dintre care 3 în premieră – Femeie în război (r. Benedikt Erlingsson), Dragoste 1. Câine (r. Florin Șerban) și Popeasca (r. Stanca Radu). Cine-concertul Studentul din Praga, acompaniat live de CelloFun și Irina Margareta Nistor, promite audienței un spectacol desăvârșit începând cu ora 21:00 la Sinagoga Sion, în timp ce de la aceeași oră la Cetate începe proiecția open-air Scurtcircuit, în prezența lui Cătălin și Georgianei Saizescu și a iubitei actrițe Magda Catone.

În fiecare zi, în Piața Unirii, începând cu ora 20:30, vor fi proiectate în aer liber, cu intrare gratuită, 3 dintre cele mai apreciate filme ale anului: România neîmblânzită – fabulosul documentar despre frumusețea sălbatică a ținuturilor autohtone, Omul care l-a ucis pe Don Quijote – producția care a uimit la Cannes prin viziunea inedită asupra artei și Jafuri, mașini și fidelitate fără limite – intensa poveste de dragoste cu Matthias Schoenaerts și Adèle Exarchopoulos în rolurile principale. Tot zilnic, de la 21:00, în atmosfera intimă de la Lokal, cinefilii pot urmări calupuri ale celor mai bune scurtmetraje românești de la TIFF 2018.

„Oradea are toate argumentele pentru a fi o gazdă bună a TIFF-ului și sper să nu fie doar o ediție așa de explozie și doar o primă ediție care ne dorim să iasă bine. Sper să fie un eveniment recurent și mi-aș dori foarte mult să aducem cât mai mulți invitați”, a spus directorul TIFF.

Biletele se pot achiziționa, la prețul unic de 10 RON, de pe Eventbook.ro sau de la casieria centrală TIFF din Piața Unirii, între 10:00 și 18:00. Începând cu 7 septembrie biletele vor fi puse în vânzare în mai multe locații, lista completă și programul acestora fiind afișate online: http://tiff.ro/tiff-oradea/bilete

***

Ne puteți urmări pe:

www.tiff.ro| FB:TransilvaniaIFF| Twitter: TIFFRomania | Instagram

***

TIFF Oradea este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.

Prezentat de: Banca Transilvania

Parteneri instituționali: Universitatea Partium, Teatrul Regina Maria, Muzeul Orașului Oradea

Sponsori: Staropramen, Catena

Partener mobilitate: ATP Motors Oradea

Partener ospitalitate: Hotel Caro, Double Tree by Hilton

Partener comunicare: Manifest Advertising

Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile și Nopți, Cinemap, Observator Cultural, Cinemagia, Agerpres, LiterNet, MovieCore, Radio Cluj, Plusz FM, Bihon.ro, Bihari Naplo, Jurnalul Bihorean, Bihoreanul, eBihoreanul.

Partener monitorizare: mediaTRUST

***

Asociația Filmtett si Hungarian National Film Fund sunt partenerii TIFF Oradea pentru organizarea proiecțiilor filmelor maghiare.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut