Trimite unui prieten

Regenerare urbană: parc public, locuri de joacă şi terenuri de sport pe strada Barcăului

Miercuri , 10 Iulie 2019, 12:46

Exportă PDF - Regenerare urbană: parc public, locuri de joacă şi terenuri de sport pe strada Barcăului Tipărește pagina - Regenerare urbană: parc public, locuri de joacă şi terenuri de sport pe strada Barcăului Trimite unui prieten - Regenerare urbană: parc public, locuri de joacă şi terenuri de sport pe strada Barcăului
Regenerare urbană: parc public, locuri de joacă şi terenuri de sport pe strada Barcăului

Începând din anul 2018, Primăria Oradea a demarat proiecte de regenerare urbană, prin reconfigurarea unor zone aflate în paragină, fie prin demolarea unor clădiri dezafectate, fie prin preluarea unor terenuri și regândirea întregului spațiu ca o zonă utilă și plăcută pentru locuitorii acelei zone.

În cadrul acestui amplu program de regenerare urbană, Primăria Oradea a început reconfigurarea coridorului reprezentat de strada Barcăului, care va deveni un coridor verde delimitat de străzile Oneștilor și Ovidiu Densușeanu (şoseaua de centură).

În scopul amenajării unei zone verzi extinse care să deservească locuitorii, Primăria Oradea a achiziționat mai multe suprafețe de teren, care se aflau atât în proprietatea unor persoane juridice, cât și în proprietatea unor persoane fizice. În total, prin Direcția Patrimoniu Imobiliar s-au achiziționat 17.926 mp de teren și trei imobile - toate clădiri proprietate privată, construite pe terenul municipiului Oradea.

Totodată, imobilul de pe strada Oneștilor la intrarea înspre Kaufland a fost expropriat pentru cauză de utilitate publică, în această zonă fiind amenajat un sens giratoriu, diferența de teren urmând să fie amenajată ca spațiu verde.

Coridorul verde de pe strada Barcăului prinde contur

Primăria Oradea a semnat la începutul acestui an contractul de lucrări cu asocierea formată din SC Construcții Bihor SA și SC Edildrum Construct SRL, privind serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Coridorul verde din strada Barcăului".

Prețul contractului de lucrări este de 7.756.962,87 lei fără TVA, din care 150.000 lei reprezintă proiectarea și 7.606.962,87 lei execuția lucrărilor.

Investiția urmează să fie finanțată din fonduri europene pe axa POR 4.2 privind îmbunătățirea mediului urban prin revitalizarea și regenerarea terenurilor dezafectate.

În prezent, întreaga suprafaţă de teren ocupată de depozite de fier vechi şi clădiri dezafectate a fost nivelată şi curăţată, fiind în curs pregătiri pentru începerea lucrărilor. „Realizarea acestui coridor verde este necesară deoarece, la nivelul străzii Barcăului, în timp, s-a constituit o zonă degradată, pe traseul fostei căi ferate şi a terenurilor adiacente acesteia, care la această dată nu mai sunt folosite pentru activităţile economice pe care le-au deservit. Astfel, dorim înființarea în acest perimetru a unui parc public atractiv, dotat cu terenuri de sport, spații de joacă, alei pietonale, foișoare, destinate atât locuitorilor zonei, cât și celor aflați în trecere. Lucrările de pregătire a amplasamentului prin demolarea edificatelor au început în cursul lunii iunie, această zonă de agrement de pe strada Barcăului în suprafață de 3,8 hectare urmând să devină coridorul verde al cartierului Ioşia, cu zone de relaxare și de petrecere a timpului liber", a spus viceprimarul Florin Birta.

La finalul anului trecut, Primăria Oradea, prin Direcția Tehnică, finaliza amenajarea intrării la sonda Transgex și postul TRAFO, situate între străzile Zarandului și Barcăului. Amenajarea a constat în realizarea unui acces și a unei platforme asfaltate până în fața sondei și a punctului TRAFO.

În cadrul unui proiect de responsabilitate socială, cele două suprafețe din jurul acestora au fost amenajate printr-un parteneriat dintre o societate publică și una privată. Astfel, Compania de Apă s-a ocupat de amenajarea  terenului ca spațiu verde cu gazon, arbori, arbuști și sitem de irigare. Înainte de a intra în programul de regenerare urbană al Primăriei,  această zonă era doar un teren viran cu puncte de colectare a fierului vechi, frecventate de către oamenii străzii, fapt care dădea întregii zone un aspect neîngrijit.

În atașament găsiți o galerie foto cu imagini ale zonei înainte de lucrările derulate de Primăria Oradea, din timpul acestora și cu imagini din momentul de față.

Galeria foto - Regenerare urbană: parc public, locuri de joacă şi terenuri de sport pe strada Barcăului

Donatii spitale
Sectie de votare
Bugetare participativa
Reabilitarea sistemului de termoficare
Chestionar CityWalk
Twitter
Harta Oradiei
Harta intravilan
Oradea City Report
Oradea City App
MobilePay
Trafic greu
Travel
TPark
T-park SMS
AmParcat
Piste de biciclete
Reabilitarea fatadelor cladirilor din centrul istoric
Fonduri Europene
ZMO
Regio
Fundatia de protejare a monumentelor
Termo Alert
Guvernare transparenta
Reducerea birocratiei
POCA2