Știri

octombrie 12, 2016

Share:

12 octombrie – Ziua Municipiului Oradea

news-image

Cu ocazia Zilei Municipiului Oradea, în sala „Traian Moşoiu” a primăriei a avut loc şedinţa festivă a Consiliului Local, la care au participat consilierii locali, conducerea Primăriei, precum şi numeroşi invitaţi.

În deschiderea evenimentului, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre semnificaţia zilei de 12 octombrie pentru orădeni: „Sărbătorim azi Ziua orașului Oradea, o zi a recunoștinței, deoarece azi sărbătorim și două evenimente importante în istoria municipiului Oradea: 12 octombrie 1918, dată la care s-a semnat declarația de la Oradea în casa avocatului Aurel Lazăr, declarație care a stat la baza Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, dar și data de 12 octombrie 1944, când orașul Oradea a fost eliberat de trupele române și ruse, moment de recunoștință față de cei care au adus mari servicii orașului Oradea”.

Primarul a menționat că aceste evenimente istorice au depins în parte de cei care au trăit aici, iar o altă de o conjunctură internațională, aşa cum se întâmplă și în zilele de azi.

„Uitându-ne cu recunoștință la ceea ce a fost, trebuie să ne gândim la ceea ce suntem astăzi și ceea ce ar trebui să fim mâine. Și astăzi unele lucruri depind de noi, altele țin de conjunctura externă. România trebuie să fie o țară a Uniunii Europene, o țară care respectă valorile euroatlantice, pentru că întotdeauna în timp aceste valori ne-au adus prosperitate”.

Primarul a subliniat și importanța celor care trăiesc astăzi în municipiu.

„Ce trebuie să facem astăzi? Lucrurile care depind de noi. Trebuie să ne gândim ce facem ca peste doi ani, la aniversarea de 100 de ani de la Marea Unire, dacă am preluat o țară întreagă de la înaintașii noștri, să asigurăm copiilor noștri o țară prosperă. Pentru aceasta, în municipiul Oradea trebuie să facem câteva lucruri și să le urmărim în anii următori. Este nevoie să asigurăm o conectare a orașului cât mai bună la zonele care se dezvoltă, e nevoie să susținem prin măsuri condiții bune pentru ca dezvoltarea economică a orașului să continue, să avem un sistem de educație performant în municipiul Oradea, astfel încât tinerii noștri să rămână în Oradea, deoarece ei vor dezvolta orașul în anii următori. E important să avem servicii publice cât mai bune, să avem o pace socială în oraș, așa cum avem și astăzi, astfel încât orice orădean, indiferent de etnie și confesiune, să se simtă bine în Oradea.”

La finalul discursului, Ilie Bolojan a mulțumit tuturor celor care au contribuit în orice formă la dezvoltarea orașului.

Însemnătatea și semnificațiile zilei de 12 octombrie au fost prezentate în detaliu de către profesorul dr. Ioan Zainea de la Universitatea Oradea, iar despre importanța zilei de 12 octombrie 1944, Ziua eliberării orașului, a vorbit prof. univ. Dr. Gabriel Moisa.

La finalul ședinței, membrii Consiliului și cei prezenți la ședința solemnă s-au deplasat în Parcul 1 Decembrie la festivitatea militară organizată la Statuia Ostașului Român.

La Statuia Ostașului Român, despre importanța zilei au rostit alocuțiuni primarul Ilie Bolojan și colonelul Grigore Bartoș.

În discursul său, Primarul Ilie Bolojan a atras atenția cetățenilor prezenți asupra faptului că trebuie să fim recunoscători eroilor noștri, conducătorilor țării noastre, care la timpul lor au luat decizii corecte pentru ca România și Oradea să fie ceea ce sunt azi, precum și la faptul că, depinzând de conjuncturi, suntem responsabili de deciziile noastre.

Manifestările oficiale s-au terminat cu depuneri de coroane și jerbe de flori la casa memorială Aurel Lazăr și la statuia lui Aurel Lazăr de pe strada pietonală.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut