Știri

martie 24, 2016

Share:

Centrala pe cărbune se închide, în aprilie porneşte noua centrală pe gaz

news-image

Primarul Ilie Bolojan a anunțat azi, 24 martie 2016, că societatea Transgaz a început de ieri livrarea gazului pentru noua centrală termoelectrică a municipiului.

Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare, respectiv construirea noii centrale pe gaz, este unul dintre cele mai importante proiecte ale municipalității, atât pentru valoarea foarte mare a proiectului, de 53 de milioane euro, cât și pentru faptul că are un impact major asupra a peste 140 de mii de cetățeni, a spus Ilie Bolojan.

Alimentarea cu gaz este asigurată

Conform edilului, proiectul se află pe ultima sută de metri, fiind îndeplinite toate condițiile pentru ca centrala să funcționeze. „A fost finalizată racordarea centralei la sistemul național de transport de gaze, care este administrat de societatea Transgaz. A fost preluat și predat racordul (800 de metri de conductă și o stație de reglare şi măsurare a presiunii) pe care administrația orădeană l-a realizat în vederea alimentării directe a centralei în acest sistem (vorbim despre o investiție de 1,7 milioane de euro) care a fost predat în administrare Transgazului – fiind practic transferat în domeniul public al Statului Român. De-asemenea, s-au făcut probele necesare, iar de astăzi centrala este alimentată cu gaz”, a arătat primarul Ilie Bolojan. „Aceasta este una dintre cele mai importante chestiuni care ține de centrală, deoarece alimentarea directă din magistrala Transgazului aduce anual o economie de 5-6 milioane de euro municipiului Oradea”, a explicat primarul.

Ilie Bolojan a anunțat că Municipiul Oradea va cumpăra gazul de la unul dintre cei mai mari furnizori din România, Romgaz, la prețul cel mai bun de pe piața actuală, ceea ce înseamnă că partea cu alimentarea cu gaz este asigurată.

Pentru ca această centrală să fie rentabilă din punct de vedere economic, ea trebuie să vândă atât apa caldă și căldura pentru orădeni, cât şi energia electrică pe care o produce, fapt pentru care trebuia rezolvată și problema vânzării energiei electrice. În acest sens, s-a primit avizul de racordare de la Transelectrica la sistemul național de transport, astfel încât centrala orădeană poate să vândă electricitatea pe care o produce.

Trecerea de la cărbune la gaz nu va fi simţită de către cetăţeni

„Începând de astăzi vom începe punerea în funcțiune treptat a centralei și efectuarea tuturor testelor de pornire, vor începe să funcționeze cele două cazane de suprapresiune, urmând ca la finalul acestei luni să fie puse în funcțiune cazanele de apă fierbinte, astfel încât în 2-3 aprilie va începe punerea în funcțiune a turbinei principale de gaz, iar de la jumătatea lunii aprilie centrala va funcționa la capacitate. Treptat vom opri vechea centrală – estimarea noastră este că în a doua jumătate a lunii aprilie vechile cazane pe cărbune vor fi oprite”, a spus Ilie Bolojan.

În lunile aprilie și mai se va lucra într-o formulă asistată, adică reprezentanții de la General Electric vor fi mereu în teren, angajații de la Termoficare vor învăța noile tehnologii, astfel încât din luna iunie exploatarea să fie făcută integral de către echipa din Oradea.

Primarul Ilie Bolojan a menționat că aceste lucrări nu vor afecta nici încălzirea orașului şi nici alimentarea cu apă caldă, iar cetățenii nu vor simți trecerea de la cazanul de cărbune la cazanul de gaz.

„Sperăm că sistemul nou va funcționa fără probleme și sper că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat prețul gigacaloriei pentru populație”, a mai spus primarul Ilie Bolojan.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut