Știri

februarie 12, 2015

Share:

Consiliul Local a aprobat concursul pentru realizarea Statuii Regelui Ferdinand

news-image

În ședința Consiliului Local de azi, 12 februarie 2015, s-a aprobat tema de concurs pentru realizarea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand al României.

Regele Ferdinand al României a trăit în perioada 1865-1927, fiind unul din marii înfăptuitori ai Unirii de la 1918 și al doilea rege care a contribuit la organizarea statului naţional unitar.

Primăria Oradea dorește să amplaseze statuia ecvestră din bronz a Regelui Ferdinand al României în Piața Unirii, pe amplasamentul pe care în perioada 1924 -1940 a existat un monument similar.

Statuia ecvestră a regelui Ferdinand Întregitorul, realizată în bronz de către sculptorul orădean Mihai Kara în anul 1924, a constituit elementul central de for public al ansamblului decorativ arhitectural-sculptural, conceput de arhitectul Duiliu Marcu. Propunerea amplasării statuii Regelui Ferdinand în acest loc i-a aparținut generalului Traian Moșoiu, fiind aprobată de Consiliul Orășenesc de la acea vreme.

Pentru jurizarea lucrărilor înscrise în acest concurs se va constitui o comisie, în a cărei componență vor intra 7 membri: reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentant al Consiliului Local, un membru al Ordinului Arhitecților din România atestat de Ministerul Culturii, un membru al Uniunii Artiștilor Plastici și un istoric/critic de artă.

Pe amplasamentul actual din Piața Unirii se găsește statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul, care a obținut aprobarea Consiliului Local, în ședința din 12 decembrie 2014, în vederea relocării în parcul cu același nume.

Concursul se va desfășura într-o singură etapă, iar la final vor fi premiate soluțiile aflate pe primele trei locuri, astfel: premiul I – 3000 euro, premiul II – 2000 euro și premiul III – 1000 euro.

În atașament poate fi vizualizat proiectul de hotărâre.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut