Știri

iulie 17, 2015

Share:

Diseară începe o nouă ediție a Caravanei Filmelor Tiff

news-image

Transilvania International Film Festival, în parteneriat cu Primăria Oradea, organizează și anul acesta la Oradea, în perioada 17 – 19 iulie, Caravana Filmelor TIFF.

Proiecțiile de film în aer liber vor avea loc în Șanțul Cetății (intrarea dinspre strada Griviței), intrarea fiind liberă.
Orădenii se vor putea bucura de filme precum: „Aferim!”, regizor Radu Jude (rulează în 17 iulie, ora 21:45), „Nori peste Sils Maria/ Clouds of Sils Maria”, regizor Olivier Assayas (rulează în 18 iulie, ora 21:45), „Povești Trăsnite/ Wild Tales”, în regia lui Damian Szifron, film care va rula în ultima zi a festivalului, tot de la ora 21:45.
Caravana TIFF cuprinde mai multe orașe din România, fiind un proiect organizat de Asociația Pentru Promovarea Filmului Românesc, iar în Oradea este organizată a treia oară.

Caravana Filmelor TIFF ia startul vineri, la Oradea, pentru trei seri de filme în aer liber, în Șanțul Cetății. Pe 17, 18 și 19 iulie, de la ora 21.45, vor fi proiectate trei producții recente apreciate de public și de critica internațională: Aferim!, Clouds of Sils Maria și Wild Tales. Intrarea este liberă.

Proiecțiile vor debuta vineri, 17 iulie, cu unul dintre cele mai apreciate filme românești recente: Aferim!, în regia lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin și proiectat la festivalurile de la Sofia, Hong Kong, Tribeca, Sydney. Filmul de epocă spune povestea zapciului Costandin (Teodor Corban) şi a fiului său, care străbat sudul ţării în căutarea unui sclav ţigan fugit de la curtea boierului său, în România secolului 19. Drumul îi poartă prin peisaje exotice şi le scoate în cale sute de personaje, oferind câte o surpriză la fiecare scenă.

Sâmbătă, pe 18 iulie, orădenii le pot vedea pe marele ecran pe Juliette Binoche și Kristen Stewart (Twilight), două frumuseți din generații diferite, care își dau replica într-un film de Olivier Assayas: Nori peste Sils Maria/ Clouds of Sils Maria. Filmul a rulat în competiție la Cannes 2014 și i-a adus lui Kristen Stewart un premiu César pentru rol secundar. Este drama unei actrițe recunoscute, invitată să joace într-o repunere în scenă a piesei care a făcut-o celebră cu 20 de ani în urmă. Dacă atunci a interpretat-o pe Sigrid, o fată superbă care îşi împinge şefa, Helena, la sinucidere, acum ar trebui să joace celălalt rol, pe cel al mai vârstnicei Helena.

Seria de proiecții se va încheia duminică, 19 iulie, cu o comedie neagră spectaculoasă, nominalizată anul acesta la Oscar, care a făcut deliciul publicului la TIFF: Povești trăsnite/ Wild Tales. Filmul lui Damián Szifrón este co-produs de Pedro Almodóvar și a făcut senzație la Cannes 2014, unde a rulat în competiție și a fost cumpărat de distribuitori din lumea întreagă. Exploziva comedie este o colecție de șase povești extrem de bizare, fiecare mai șocantă și mai amuzantă decât cea de dinainte. De la un joc al destinului la bordul unui avion, până la excese de furie la volan, Povești trăsnite oferă un portret comic și plin de defecte ale societății.

Până în septembrie, Caravana TIFF va aduce 34 de filme din selecția Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în peste 15 orașe din țară. Proiectul aduce în atenția publicului filme apreciate din programul TIFF, titluri nominalizate la Oscar, dar și câteva dintre cele mai noi pelicule românești ale anului. Anul trecut, peste 30.000 de spectatori au luat parte la proiecții.

Detalii despre filme şi program: www.tiff.ro și www.facebook.com/caravanatiff.

Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Parteneri media: Europa FM, Cinemagia, CinemaRx, Ziare.com

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut