Știri

știri

iunie 21, 2024

Share:

FESTIVALUL MEDIEVAL ORADEA, 5-7 iulie 2024

news-image

Cetatea Oradea este în mod indiscutabil una dintre cele mai bine conservate cetăți medievale târzii din Transilvania şi de pe teritoriul întregii ţări.

În sec. XV, Cetatea Oradea a reprezentat unul dintre cele mai importante centre religioase și politice din S-E Europei, Catedrala Gotică din Cetate fiind principalul punct de pelerinaj religios din această parte a Europei. De altfel, Cetatea din Oradea a reprezentat și locul unor întâlniri istorice importante precum cea a lui Sigismund de Luxemburg cu Vladislav Jagiello al Poloniei.

Ea a devenit în secolele XVI şi XVII una dintre piesele cheie ale sistemului defensiv conceput şi realizat de Imperiul Habsburgic şi Principatul Transilvaniei împotriva Imperiului Otoman, fiind astfel un bastion redutabil al Europei creştine în faţa expansiunii musulmane, calitate avută timp de două secole şi unanim recunoscută de contemporani.

Despre Festivalul Medieval Oradea

Festivalul Medieval Oradea, unul dintre cele mai mari festivaluri medievale din România, este organizat anual în luna iulie, în Cetatea Oradea.

Evenimentul aduce în fața publicului obiceiuri și meșteșuguri medievale, cavaleri și personaje din legende, care ne poartă într-o călătorie istorică plină de farmec și autenticitate. Cetatea Oradea devine un adevărat sat medieval unde întâlnești meșteri, cavaleri, oșteni și domnițe, menestreli veseli și chiar îmblânzitori de foc.

Ediția 2024, 5-7 iulie

Festivalul Medieval revine vara aceasta cu o nouă ediție, mai eroică, mai spectaculoasă, mai epică! Anul acesta, vom lupta sub egida ING România, partenerul oficial al acestei ediții, într-o călătorie medievală care se anunță extrem de captivantă.

Trei zile de festival, peste 600 sute de cavaleri, luptători și personaje medievale din 9 țări, turniruri călare cu lance balsa, competiții internaționale, spectacole cu foc, concerte LIVE, meșteșuguri și tradiții, jonglerii cu foc, într-o ediție mai dinamică și mai antrenantă ca niciodată.

În premieră anul acesta, Festivalul va găzdui Campionatul Internațional de “TAP-Fight”, etapa din România. TAP-fight este un sport de contact cu bază istorică, în cadrul căruia se folosesc arme, echipamente, armuri și unelte din diferite perioade istorice, cu scopul de a lovi o suprafață de contact a adversarului. Înscrierile pentru campionat sunt deja deschise:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdLYQZVWjoCQ-af7U4EnqTa69b95j-bhGXE3p2aK2PMieEVsg/viewform.

Tot ca și noutate, la Festivalul Medieval Oradea se vor desfășura anul acesta turniruri cu lance balsa, care presupun participarea un număr mai mare de competitori și un tip de lance specială, mai exclusivistă, proiectată să crape la impact. Această competiție aduce la Oradea 14 cavaleri din Canada, Norvegia, Franța, Slovacia și, în premieră, din România.

Așa cum ne-am obișnuit, spectaculoasele armuri medievale, cântărind în jur de 40 de kilograme, vor fi purtate de către concurenți în timpul turnirurilor. Caii, antrenați special pentru aceste confruntări, vor fi partenerii de nădejde ai cavalerilor iar lăncile balsa vor juca un rol decisiv în impresionantele dueluri.

Turnirurile reprezintă una din principalele atracții ale Festivalului Medieval, acestea reușind să țină publicul prezent cu sufletul la gură zeci de minute. Caii ajung la viteze de peste 30 de kilometri pe oră, iar cavalerii vor trebui să-și concentreze loviturile ca să-și demonstreze abilitățile de luptă.

Ceremonia de deschidere

Festivalul Medieval Oradea va fi deschis oficial în data de 4 iulie, într-o manieră grandioasă, cu o ceremonie care include parada coifurilor și a cavalerilor, paradă de modă, muzică medievală și spectacol cu spadasini. Această ceremonie va fi un adevărat regal al coifurilor, oferind participanților și spectatorilor o experiență captivantă și plină de emoție.

Arena de lupte va fi animată timp de trei zile cu antrenamente călare, jocuri regale ale caselor nobiliare, competiții nobiliare și jocuri vânătorești și bineînțeles cu turniruri spectaculoase, bătălii de noapte și luptele din cadrul campionatului internațional de TAP-fight.

Programul pentru cei mici este unul bogat în activități tematice interesante. Aceștia se vor putea iniția în artele vechi, participând la ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie și pielărie. Va fi o oportunitate unică pentru copii de a se simți adevărați eroi medievali și de a-și dezvolta abilitățile într-un mod distractiv și educativ. În zona dedicată copiilor din Șanțul Cetății, vor avea loc zilnic concerte de muzică medievală, teatru de păpuși, tournament cavaleresc pentru copii, dans și magie. Programul include și artiști levitatori, povești medievale și dresură de păsări de pradă.

O altă noutate a acestei ediții este Taverna Medievală care va fi amenajată în zona taberelor medievale. Aici, publicul va avea ocazia de a face o călătorie cât se poate de autentică în vremuri medievale, cu ajutorul personajelor medievale care vor cuceri zona, a concursurilor tematice, jongleriilor, concertelor de muzică medievală dar și a spectacolelor cu foc. Tot în tavernă, pe tot parcursul festivalului, publicul va avea ocazia de vedea cum se produce berea artizanală a festivalului și bineînțeles, de a o savura. De asemenea, aici se va servi mâncare medievală tip gustare.*Locurile vor fi limitate în funcție de numărul de bănci și mese disponibile. FUMATUL ESTE ABSOLUT INTERZIS ÎN INCINTA TAVERNEI ȘI A TABERELOR MEDIEVALE!

În curtea interioară a Cetății, comercianții iscusiți își vor întinde tarabele și vor aștepta cu nerăbdare să-i întâmpine pe vizitatori. Aceștia vor oferi preparate gustoase la food truck-uri. Tot aici, artizani talentați își vor expune articolele lucrate manual, îmbrăcăminte tradițională și alte obiecte cu iz medieval. Vizitatorii vor avea ocazia să admire și să achiziționeze astfel de produse unice, realizate cu migală și pricepere. Pe Aleea Meșteșugarilor din Șanțul Cetății, vizitatorii vor găsi o turnătorie de bronz, meșteri fierari, tâmplari, pielar, olar, țesători și, în premieră la Festivalul Medieval Oradea, un maestru sticlar, un atelier de făcut monede și un atelier de scrib medieval.

Concerte, DJ seturi, spectacol cu foc și efecte pirotehnice în premieră

Anul acesta programul de la scena principală aduce concerte și DJ seturi, dar și un spectacol cu acrobații, dans și efecte pirotehnice, în premieră. Acesta va fi oferit de trupa The Fuel Girls din Marea Britanie, vineri seara de la ora 22:00 și se anunță a fi un show spectaculos, de neratat. Tot la scena principală ne vom întâlni anul acesta cu Grimus, Elektro Instinct, Subcarpați, Radu Almășan, DJ LEKTRONIKUMUZ și Duo acustic – Dafina.

În timpul Festivalului Medieval Oradea, întreaga Cetate va fi învăluită de o atmosferă desprinsă din cărțile de istorie, curțile și parcurile vor prinde viață sub ropote de cai, clinchet de armuri și zumzetul personajelor medievale fascinante. Muzica, costumele, cavalerii și nobilii veniți din locuri îndepărtate să-și etaleze iscusința, meșterii medievali care vor reda cu măiestrie arta meșteșugurilor medievale – toate acestea vor face din ediția 2024 a Festivalului Medieval o poveste medievală epică!

Program Festivalul Medieval Oradea 2024

JOI, 4 IULIE

Piața Unirii

18:00 Ceremonia de deschidere – Parada coifurilor și prezentarea cavalerilor; muzică medievală și spectacol cu spadasini.

VINERI, 5 IULIE

Cetatea Oradea

Main stage

19:30 – 20:30 – Concert Elektro Instinct – concert rock alternativ

21:00 – 22:00 – Concert Grimus

22:00 – 23:00 – The Fuel Girls UK – spectacol de acrobații, dans, efecte pirotehnice

Șanțul Cetății – Arena de luptă

10:00 – 12:00 – Antrenament călare

12:00 – 14:00 – Jocurile Regale ale caselor nobiliare

15:00 – 16:00 – Competiție nobiliară de tir cu arcul

16:00 – 17:00 – Competiția nobiliară a scutierilor – TAP fight

17:00 – 18:00 – Concert Holloenek

18:00 – 19:00 – Jocuri vânătorești

19:00 – 20:00 – Concert Viatores Festivi

20:00 – 21:00 – Golden Gryphon Tournament         

21:00 – 22:00 – Campionat de turnir călare

22:15 – 23:00 – Bătălie de noapte 

Șanțul Cetății – Zona copiilor

10:00 – Descântec de zburător – Zânele Silvanei

11:00 – Tactici de luptă pentru copii – D.T.K.H

12:00 – Inițiere în arta Zânelor Silvane

14:00 – Plimbare pe picioroange

14:30 – Teatru de păpuși

15:00 – Turnamentul cavaleresc pentru copii

15:30 – Artiști levitatori, pictură pe scuturi, concert medieval Viatores Festivi & Krak

16:00 – Concert muzica medievală Veridi Venti

16:30 – Atelier de dans – Zânele Silvanei

17:00 – Jonglerii cu Clovnul Fabio

17:30 – Dans medieval – Ordinul Cavalerilor de Mediaș

18:00 – Magii pentru copii cu Magicianul Capistro

18:30 – Concurs de tras cu arbaleta, concert de muzică medievală Veridi Venti

19:30 – Demonstrație cu păsări de pradă – Societas Falconis

20:00 – Concert Peregrinii

20:30 – Zânele și forța lor tămăduitoare – Zânele Silvanei

21:00 – Demonstrație de lupte cavalerești – Ordinul cavalerilor de Mediaș

Taverna Medievală

12:00 – Concert Peregrinii

12:30 – Jocuri de societate cu Anacronism

13:00 – Jonglerii cu Clovnul Fabio

13:30 – Tir cu arcul – Anacronism

15:00 – Concert Baghatur

15:30 – Răfuială în tavernă – bătaie cu saci

16:00 – Jocuri de societate – șah, dame

17:00 – Înrolare la Cruciadă – George Carolus Rex & Krak

17:30 – Tir cu arcul – Anacronism

18:00 – Jonglerii cu Clovnul Igor

18:30 – Campionatul răfuielilor – concurs de tras sfoara 5 vs. 5

20:00 – Concert Veridi Venti

20:30 – Păsări de pradă – Societas Falconis

21:00 – Răfuială în taverna – Anacronism și clovnul  Igor

21:30 – Concert Holloenek

22:00 – Spectacol cu foc – Solomonarii

Curtea Interioară a Cetății

14:00 – Concert Veridi Venti

14:30 – Demonstrație buhurt – Cavalerii Cetăților Bârsei

15:00 – Întâlnirea cu Cavalerii Teutoni: Primii cavaleri români care participă la un turnir internațional; concert Holloenek

16:00 – Jonglerii cu Clovnul  Igor

17:00 – Demonstrație de mânuire a tobelor – Toboșarii din Visegrad

18:00 – Demonstrație de luptă – Erdelyi szabad karavan – concert Baghatur

19:00 – Prezentare stil de luptă tip Buhurt – Compania dragonului

20:00 – Concert Holloenek & Krak

21:00 – Jonglerii cu Clovnul Fabio

Șantul Cetății – Aleea meșteșugarilor

12:00 – Turnătoria de bronz – Prezentarea meșteșugului – HU

12:30 – Fierăria – Prezentarea meșteșugului – HU

13:00 – Tâmplăria – Prezentarea meșteșugului – HU

13:30 – Maestrul sticlar – Prezentarea meșteșugului – HU

14:00 – Atelier de pielărie – Prezentarea meșteșugului – HU

14:30 – Atelier de olărie – Prezentarea meșteșugului – HU

15:00 – Atelier de țesătorie – Prezentarea mestesugului – HU

15:30 – Atelier de olărie – Prezentarea meșteșugului – RO

16:00 – Atelier de tâmplarie – Prezentarea meșteșugului – RO

16:30 – Fierăria – Prezentarea meșteșugului – RO

17:00 – Fierăria din Toledo – Prezentarea meșteșugului – RO

17:30 – Atelier pâslărie – Prezentarea meșteșugului – HU

18:00 – Atelier de bătut monede – Prezentarea meșteșugului – RO

18:30 – Atelier de făcut arcuri – Prezentarea meșteșugului – SK

19:00 – Scrib medieval – Prezentarea meșteșugului – SK

 SÂMBĂTĂ, 6 IULIE

Cetatea Oradea

Main stage

19:00 – 21:00 – DJ LEKTRONIKUMUZ – Groove

21:00 – 22:00 – Concert Subcarpați

Șanțul Cetății – Arena de luptă

10:00 – 11:00 – Competiția nobiliară de tir cu arcul și arbaletă

11:00 – 12:00 – Competiție nobiliară cu scut și spadă

12:00 – 12:30 – Spectacol cu toboșari

12:30 – 13:30 – Competiția nobiliară cu spadă lungă

14:30 – 15:00 – Parada modei

15:00 – 16:00 – Lupte judiciare și pedepse

16:00 – 17:00 – Luptă călare cu toți cavalerii

17:00 – 18:00 – Bătălia mare

18:00 – 19:00 – Concert Holloenek

19:00 – 19:15 – Spectacol cu toboșari

19:15 – 21:00 – Golden Gryphon Tournament round 2 – Balsa

21:00 – 21:15 – Spectacol cu tobosari

21:15 – 22:00 – Turnir călare  round 2

22:15 – 23:00 – Fire show – Walpurgis night – Fuel Girls

Șanțul Cetății – Zona copiilor

10:00 – Concert de muzică medievală – Veridi Venti

11:00 – Descântec de dragoste curată – Zânele Silvanei

12:00 – Tactici de luptă pentru copii – D.T.K.H

13:00 – Plimbare pe picioroange

13:30 – Atelier de dans – Zânele Silvanei

14:00 – Tir cu arcul – Anacronism

14:30 – Concert Peregrinii

15:00 – Concurs de tras cu arbaleta

15:30 – Jonglerii cu Clovnul Fabio 

16:00 – Teatru de păpuși

16:30 – Atingerea zânelor – Descântec de putere – Zânele Silvanei

17:00 – Turnamentul cavaleresc pentru copii și spectacol de toboșari

18:00 – Artiști levitatori, pictură pe scuturi, concert Viatores Festivi & Veridi Venti

19:00 – Magii pentru copii cu Magicianul Capistro

19:30 – Legenda prințesei blestemate – Zânele Silvanei

20:00 – Demonstrație cu păsări de pradă – Societas Falconis

20:30 – Demonstrații lupte cavalerești – Ordinul Cavalerilor de Mediaș

21:00 – Jonglerii cu Clovnul Igor

21:30 – Jonglerii cu focul – Solomonarii

Taverna Medievală

12:00 – Concert Viatores Festivi

12:30 – Tir cu arcul – Anacronism

13:00 – Jonglerii cu Clovnul Fabio

13:30 – Demonstrație de tir cu arcul – Nokors 

15:00 – Concert Baghatur

15:30 – Jonglerii cu Clovnul Igor

16:00 – Jocuri de societate – Anacronism

16:30 – Rafuiala in taverna – Jocul cu saci – Anacronism + concert Holloenek

17:00 – Concert Veridi Venti

18:00 – Jocuri de societate – Solomonarii

18:30 – “Fă ce zice popa nu ce face popa” – Predica de seară (Bishop Martin) & Krak

19:00 – Înrolarea la Cruciadă – George Carolus Rex

19:30 – Demonstrație de tir cu arcul – Nokors

20:00 – Răfuiala în tavernă – concurs de tras sfoara 5 vs. 5, concert Peregrinii

21:00 – Nobilul cel Bun și țăranii

21:30 – Spectacol cu foc – Solomonarii

Curtea Interioară a Cetății

11:00 – Concert de muzică medievală – Peregrinii

13:00 – Întâlnirea cu cavalerii Teutoni

14:00 – Concert de muzică medievală – Holloenek

15:00 – Concert de muzică medievală – Veridi Venti & Krak

16:00 – Demonstrație de lupte cu puști

17:00 – Jonglerii cu Clovnul Igor

18:00 – Jonglerii cu Clovnul Fabio & Baghatur

19:00 – Prezentare de arme și armuri – Cavalerii Cetății Bârsei & Concert Viatores Festivi

20:00 – Concert de muzică medievală – Holloenek

21:00 – Jonglerii cu Clovnul Krak

22:00 – Jonglerii cu Clovnul Fabio

Șantul Cetății – Aleea meșteșugarilor

12:00 – Turnătoria de bronz – Prezentarea meșteșugului – HU

12:30 – Fierăria – Prezentarea meșteșugului – HU

13:00 – Tâmplăria – Prezentarea meșteșugului – HU

13:30 – Maestrul sticlar – Prezentarea meșteșugului – HU

14:00 – Atelier de pielărie – Prezentarea meșteșugului – HU

14:30 – Atelier de olărie – Prezentarea meșteșugului – HU

15:00 – Atelier de țesătorie – Prezentarea meșteșugului – HU

15:30 – Atelier de olărie – Prezentarea meșteșugului – RO

16:00 – Atelier de tâmplarie – Prezentarea meșteșugului – RO

16:30 – Fierăria – Prezentarea meșteșugului – RO

17:00 – Fierăria din Toledo – Prezentarea meșteșugului – RO

17:30 – Atelier pâslărie – Prezentarea meșteșugului – HU

18:00 – Atelier de bătut monede – Prezentarea meșteșugului – RO

18:30 – Atelier de făcut Arcuri – Prezentarea meșteșugului – SK

19:00 – Scrib medieval – Prezentarea meșteșugului – SK

DUMINICĂ, 7 IULIE

Cetatea Oradea

Main stage

20:00 – 21:00 – Duo acustic – Dafina

21:00 – 22:00 – Concert Radu Almășan (solo)

Șanțul Cetății – Arena de luptă

09:00 – 12:00 – Campionat Internațional de TAP-fight

12:00 – 13:00 – Concert Holloenek

13:00 – 14:00 – Jocuri vânătorești – Hector

14:00 – 14:30 – Concert Viatores Festivi + montaj lists 

14:30 – 14:45 – Mini concert – Baghatur

14:45 – 15:00 – Spectacol cu toboșari

15:00 – 16:00 – Finala Golden Gryphon Tournament

16:30 – 17:00 – Prezentare cavaleri și mini concert Holloenek

17:00 – 18:00 – Finala Campionat de Turnir Călare

18:10 – 18:40 – Bătălia Epocilor

18:45 – Înmânarea premiilor

19:30 – Închiderea taberelor medievale

Șanțul Cetății – Zona copiilor

10:00 – Descântec de purificare – Zânele Silvanei

10:00 – Plimbare pe picioroange

10:30 – Întrecere de tras sfoara – Anacronism & Concert Peregrinii

11:00 – Jonglerii cu Clovnul Fabio

11:30 – Descântec de deochi – Zânele Silvanei

12:00 – Teatru de păpuși

12:30 – Concurs de tras cu arbaleta

13:00 – Artiști levitatori, pictură pe scuturi, concert Veridi Venti

14:00 – Magii pentru copii cu Magicianul Capistro

14:30 – Atelier de dans – Zânele Silvanei 

15:00 – Turnament cavaleresc pentru copii, concert Viatores Festivi, prezentare Cavalerii Cetăților Bârsei

16:00 – Demonstrație cu păsări de pradă – Societas Falconis

16:30 – Jonglerii cu Clovnul Igor

17:00 – Dansuri medievale – Ordinul Cavalerilor de Mediaș

17:30 – Prezentare arme și armuri medievale

18:00 – Povestea Linei – Zânele Silvanei

18:30 – Prezentare cavalerii Teutoni – Teutonii Transilvaniei

Taverna Medievală

12:00 – Concert Veridi Venti

12:30 – Tir cu arcul – Anacronism

13:00 – Jonglerii cu Clovnul Igor

13:30 – Jocuri de societate – șah, dame – Solomonarii

15:30 – Concert Krak

16:00 – Răfuiala în taverna – Bătaie cu sacul și Concert Holloenek

16:30 – Demonstrație tir cu arcul – Nokors 

17:00 – Jonglerii cu Clovnul Fabio

17:30 – Dansuri medievale – Ordinul cavalerilor de Mediaș

18:00 – Răfuiala finală – concurs de tras sfoara 5 vs. 5, concert Viatores Festivi, clovnul  Igor

Curtea Interioară a Cetății

11:00 – Concert de muzică medievală – Viatores Festivi

12:00 – Prezentare Turnir tip Balsa – Teutonii Transilvaniei  & Krak

13:00 – Concert Peregrinii & Clovnul Fabio

14:00 – Demonstrații cu păsări de pradă – Societas Falconis și Clovul Igor

15:00 – Concert Peregrinii & Veridi Venti

16:00 – Jonglerii cu Clovnul Fabio

17:00 – Concert de muzică medievală – Holloenek

18:00 – Concert de muzică medievală – Baghatur

19:00 – Jonglerii cu Clovnul Krak

Șantul Cetății – Aleea meșteșugarilor

12:00 – Turnătoria de bronz – Prezentarea meșteșugului – HU

12:30 – Fierăria – Prezentarea meșteșugului – HU

13:00 – Tâmplăria – Prezentarea meșteșugului – HU

13:30 – Maestrul sticlar – Prezentarea meșteșugului – HU

14:00 – Atelier de pielarie – Prezentarea meșteșugului – HU

14:30 – Atelier de olărit – Prezentarea meșteșugului – HU

15:00 – Atelier de țesătorie – Prezentarea meșteșugului – HU

15:30 – Atelier de olărit – Prezentarea meșteșugului – RO

16:00 – Atelier de tâmplărie – Prezentarea meșteșugului – RO

16:30 – Fierăria – Prezentarea meșteșugului – RO

17:00 – Fierăria din Toledo – Prezentarea meșteșugului – RO

17:30 – Atelier de pâslărie – Prezentarea meșteșugului – HU

18:00 – Atelier de bătut monede – Prezentarea meșteșugului – RO

18:30 – Atelier de făcut arcuri – Prezentarea meșteșugului – SK

19:00 – Scrib medieval – Prezentarea meșteșugului – SK

Festivalul Medieval Oradea este organizat de Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea în parteneriat cu Asociația Deus Vult, Digi România, VPK – Packaging și Bers Nova. Partenerul oficial al ediției 2024 este ING România.

Mai multe detalii despre programul evenimentului:

e-mail: office@visitoradea.com

Facebook: Medieval Festival Oradea

Instagram: @medievalfestivaloradea

Etichete:

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut