Primăria Oradea s-a sesizat, încă de la începtul lunii august, cu privire la situaţia platanilor de pe strada Sf. Apostol Andrei, și nu numai, solicitând printr-o adresă sprijinul Oficiului Fitosanitar Bihor în vederea stabilirii tratamentelor fitosanitare necesare. Astfel, s-a observat că acești platani au frunzele uscate, lucru anormal pentru perioada de vară în care ne aflăm.
În urma verificărilor în teren, Oficiul Fitosanitar Bihor a constatat că arborii din specia platan și frasin prezintă urmele unui atac masiv al dăunătorului Corythuca Ciliata (Tigrul Platanului), favorizat în primul rând de seceta persistentă și de temperaturile ridicate din ultima perioadă, precum și a bolilor transmise prin intermediul ciupercilor patogene asociate – făinare și antractoză.
Primăria Oradea va solicita firmei SC Compania Romprest Service SA, firmă care se ocupă de operaţiunile de dezinsecție și deratizare pe raza municipiului Oradea, să ia toate măsurile indicate în adresa Oficiului Fitosanitar Bihor.
Oficiul Fitosanitar Bihor recomandă Primăriei Oradea să efectueze două tratamente fitosanitare în parcuri, scuaruri și aliniamente stradale cu produse de protecția plantelor omologate, specifice speciilor pomicole și dendrologice, cu repetarea tratamentului după 7-10 zile, în funcție de specificațiile tehnice ale produsului ales. Aceste tratamente sunt recomandate a se efectua și în curțile și gradinile particulare.
Tratamentele recomandate sunt:
– PYRINEX QUICK 0,15% + TOPSIN AL 70 PU 0,1 % (TOPSIN 500 SC 0,14%+BRAVO 500 SC 0,1%) sau
– NURELLE D 50/500 EC 0,1 +TOPSIN AL 70 PU 0,1% (TOPSIN 500 SC 0,14% + BRAVO 500 SC 0,1%)
– MOVENTO 100 SC 1,875l/ha + TOPSIN AL 70 PU 0,1 (TOPSIN 500 SC 0,14% + BRAVO 500 SC 0,1%)
Prin aceste tratamente se combat și: afidele, acarieni, păduchele de San Jose, păduchele lânos, păduchele țestos-virgulă, generația de vară etc., precum și ciuperci de tip făinare, pătări ale frunzelor, rugini, boli de scoarță și lemn.
De asemenea, pentru eficiența tratamentului, Oficiul Fitosanitar Bihor mai recomandă și luarea măsurilor de igenizare a spațiilor verzi din zona platanilor, eliminarea lăstarilor care apar la baza tulpinii, adunarea și arderea frunzelor infestate în vederea reducerii rezervei biologice pentru anul viitor, precum și dezinfectarea obligatorie a echipamentelor mecanice în cazul intervențiilor accidentale și a toaletărilor. De asemenea, se poate avea în vedere și efectuarea tratamentelor fitosanitare în perioada de repaus vegetativ a arborilor pentru distrugerea formelor hibernate a acestor dăunători.
În finalul adresei înaintată Primăriei Oradea, Oficiul Fitosanitar Bihor recomandă acordarea unei atenții deosebite momentului aplicării tratamentelor fitosanitare, care trebuie aplicate doar în perioade fără vânt și cu temperaturi de până în 22 grade, cu respectarea normelor de tehnica securității muncii, protecția etomofaunei utile, a animalelor și mediului înconjurător și nu în ultimul rând, a locuitorilor.
august 20, 2015
Azi s-a semnat un contract de parteneriat între Primăria Oradea, Comunitatea Evreilor Oradea şi SC Aido Grup Invest SRL, în vederea amenajării terenului aferent Sinagogii...
august 24, 2015
În vederea distrugerii insectelor generatoare de disconfort (țânțari,muște,etc) în faza de adult și larve, Primaria Municipiului Oradea anunță locuitorii orașului, că în perioada 27.08 -...