Știri

știri

februarie 10, 2025

Share:

Oradea demarează elaborarea Master Planului pentru conservarea și dezvoltarea fondului arboricol urban

news-image

Municipiul Oradea anunță începerea derulării serviciilor de realizare a „Master Planului – Strategia de conservare și dezvoltare a fondului arboricol urban al Municipiului Oradea”, care se va desfășura în cadrul unui contract de servicii semnat cu firma SC CADRO LANDSCAPE STUDIO SRL.

Având în vedere necesitatea gestionării adecvate a fondului arboricol plantat pe domeniul public, acest proiect vizează verificarea tuturor arborilor și evaluarea stării lor de sănătate. Prin grija Direcției Tehnice, Municipiul Oradea a demarat în cursul anului 2024 achiziția serviciilor necesare pentru realizarea acestui Master Plan – Etapa I.

Obiectivele strategiei

Scopul acestui demers este de a ghida Autoritatea Publică Locală cu privire la tipurile de intervenții necesare în fondul arboricol existent (tăieri, plantări), locul și momentul optim al acestora. Firma prestatoare va evalua arborii prezenți pe aliniamentele stradale, în scuaruri și culoare de protecție față de infrastructura tehnică, identificând riscurile și recomandând intervențiile optime pentru eliminarea acestora. De asemenea, vor fi stabilite modalități adecvate de întreținere și vor fi recomandate speciile potrivite pentru viitoarele plantări, în funcție de condițiile existente în teren.

În urma realizării acestui proiect, Municipiul Oradea va beneficia de o strategie clară pentru selectarea și gestionarea arborilor în următorii 10 ani, pe principiul „Arborele potrivit în locul potrivit”. Se va pune accent pe calitatea și sănătatea arborilor, gradul de acoperire al zonelor verzi și îmbunătățirea biodiversității, în detrimentul criteriului cantitativ al numărului de arbori plantați.

Impactul proiectului asupra orașului

Implementarea Master Planului va contribui la:

  • Îmbunătățirea zonelor de habitat natural și creșterea conectivității acestora;
  • Adaptarea la schimbările climatice prin creșterea rezistenței arborilor urbani și valorificarea capacității acestora de a intercepta apele pluviale, de a capta carbonul și de a reduce efectul de insulă termică;
  • Crearea unor spații urbane mai confortabile și mai sigure pentru locuitori, prin îmbunătățirea accesibilității și a sănătății mediului urban.

Perioada de realizare a acestei lucrări este de 11 luni, fiind structurat pe etape intermediare, conform specificațiilor din Caietul de sarcini. Un element important al procesului îl constituie etapa de consultare publică, în cadrul căreia părțile implicate și cetățenii vor putea analiza și oferi feedback asupra variantei preliminare a strategiei. Prin acest proiect, Primăria Oradea își reafirmă angajamentul pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului, printr-o gestionare responsabilă și eficientă a spațiilor verzi.

Etichete:

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut