Știri

decembrie 01, 2015

Share:

Orădenii au sărbătorit 97 de ani de la Marea Unire

news-image

Orădenii, alături de ceilalți cetățeni ai României, au sărbătorit azi 97 de ani de la Marea Unire. 1 Decembrie 1918 a fost un moment decisiv în istoria țării noastre, când, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia statul naţional unitar român.

Pentru a marca importanţa semnificaţiei Zilei Naţionale a României, municipiul Oradea a organizat o serie de manifestări festive în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostașului Român.

Festivitatea a început la ora 11:00, pe platoul de lângă Statuia Ostașului Român, cu o ceremonie militar-religioasă. A urmat apoi intonarea Imnului Național al României și oficierea slujbei religioase de către preoții din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Garnizoana Oradea

Festivităţile au continuat cu alocuțiunile privind însemnătatea evenimentului, rostite de prefectul Județului Bihor, dl. Claudiu Pop și istoricul Viorel Faur.

„Există sentimente, există oameni cu conștiință, care astăzi, alături de întreaga Românie, sărbătoresc împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire. Totodată, se împlinesc 25 de ani de când poporul român își serbează ziua națională la 1 Decembrie. Necesitatea unității a fost motorul vieții acestui popor, iar peste ideea de unitate nu poate trece nimic. Pentru noi, românii, coloana vertebrală trebuie să rămână în continuare unitatea”, a spus istoricul Viorel Faur.

„Ziua de 1 Decembrie 2015 înmănunchează speranțele tuturor la unison, aceasta este ziua în care toți românii își onorează țara. Actul istoric săvârșit la Alba Iulia ne obligă să privim cu mare responsabilitate moștenirea istorică. Nicolae Iorga spunea: «Astfel, statul român, întregit în forma lui de astăzi, trebuie preţuit ca unul dintre cele mai statornice, având temeiuri adânci şi nezguduite în alcătuirea geografică a pământului strămoşesc, în firea poporului român şi în trăinicia lui nepilduită, în legăturile lui sufleteşti întărite prin unitatea aceluiaşi grai, aceleiaşi credinţe, aceloraşi datini şi obiceiuri, în asemănarea nedezminţită a întocmirilor şi aşezămintelor moştenite din bătrâni şi, mai presus de toate, în puterea morală a conştiinţei naţionale, fără de care ar fi şubrede şi nesigure toate celelalte temeiuri»”, a spus prefectul județului Bihor, dl. Claudiu Pop.

După rostirea alocuțiunii, prefectul a înmânat mai multor persoane cu rezultate remarcabile în activitate drapelul național și o diplomă de excelență. Aceste persoane au fost: general de brigadă dr. Ioan Baș de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana, comisar șef de poliție Marin Bondar de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, colonel Ioan Huluban de la Inspectoratul de Jandarmi Bihor, colonel Grigore Morar – Garnizoana Oradea, chestor de poliție dr. Liviu Popa- Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, colonel dr. Eduard Simion – Centrul de Excelență NATO, comisar șef de poliție Ovidiu Stanciu – Școala de Poliție de Frontieră „Avram Iancu”.

Membrii corului veteranilor „Traian Moșoiu” din Oradea au cântat în memoria evenimentului de la 1 Decembrie 1918 cântece patriotice şi ostăşeşti.

În continuarea evenimentului, cei prezenți au putut asista la depunerile de coroane şi jerbe de flori la Statuia Ostașului Român, unde instituția Primăriei a fost reprezentată de primarul Ilie Bolojan și viceprimarul Mircea Mălan.

Ceremoniile s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, onorul muzicii militare și parada militară cu personal și tehnică.

La finalul ceremoniei militare, în completarea programului, de la ora 13, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, municipalitatea în colaborare cu Popota Garnizoanei Oradea au pregătit aproximativ 2700 de porții de fasole cu ciolan și ceai cald, distribuite în mod gratuit, în două zone de distribuire.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut