Știri

martie 28, 2017

Share:

Pietonala Vasile Alecsandri, cu faţadele clădirilor reabilitate

news-image

Primăria Municipiului Oradea va supune votului, în ședința ordinară de Consiliu Local din 30 martie, proiectul de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea străzii Vasile Alecsandri. În paralel cu transformarea în pietonal, pe această stradă urmează să fie reabilitate şi faţadele clădirilor.

Pentru punerea în valoare a zonei străzii Vasile Alecsandri și continuarea amenajărilor realizate în Piața Unirii, se propune amenajarea carosabilului și trotuarelor străzii cu piatră naturală, transformând-o în zonă pietonală. Prin proiectul realizat se propune amenajarea actualei zone a carosabilului și trotuarelor cu piatră naturală și transformarea ei într-o stradă pietonală, realizarea scurgerii apelor pluviale, platforme de containere subterane și iluminatul public. De-a lungul străzii se amenajează spațiul destinat teraselor pentru societățile comerciale, care își desfășoară activitatea în zonă, iar pe porţiunea centrală va fi zonă pietonală. Circulația auto va fi permisă doar pentru riverani, salvare, pompieri, salubritate și pentru aprovizionarea agenților economici care își desfășoară activitatea în zonă.

Suprafața care umează să fie amenajată este de 4.232,74 mp, urmând să fie realizată atât canalizarea pluvială cât și rețeaua de iluminat public, precum şi plantarea a 12 arbuști. Valoarea totală a lucrărilor este de 5.313,463 mii lei (1.176,352 mii euro), cu TVA inclus, iar durata de execuție a lucrărilor este de șase luni. Lucrările se vor realiza cu fonduri din bugetul local, urmând ca ulterior proiectul să fie cuprins pe lista proiectelor cu finanțare europeană.

Se reabilitează şi faţadele clădirilor

„În această toamnă, dacă totul va fi în bună regulă, partea de pietonal a străzii V. Alecsandri va fi finalizată. În paralel cu aceste lucrări, în colaborare cu proprietarii clădirilor din strada V. Alecsandri, lucrăm la reabilitarea fațadelor. Tot în cadrul ședinței de consiliu local se vor vota indicatorii tehnico-economici în vederea reabilitării fațadelor imobilelor situate pe str. V. Alecsandri nr. 9, 11, 17 și 19”, a anunțat primarul Ilie Bolojan.

În cadrul lucrărilor care se vor executa la aceste clădiri se pot menționa: desfacerea tencuielilor exclusiv ancadramente și decorații, curățirea suprafețelor de cărămidă decapate de tencuieli, reparații tencuieli exterioare speciale, executate în 2 straturi, cu tencuieli cu porozitate ridicată, repararea și finisarea profilelor, ancadramentelor: decaparea tencuielilor degradate la pereți, arce, bolți pe zidărie, cu păstrarea eventualelor fragmente originale de tencuială, executarea de profiluri noi, după modelul celor vechi, refacerea ornamentelor distruse, conform modelului existent, repararea placajelor din plăci ceramice glazurate, desfacerea burlanelor și jgheaburilor existente și înlocuirea lor cu burlane și jgheaburi din tablă de zinc etc.

Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni pentru fiecare clădire a cărei fațadă urmează a fi reabilitată.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut