Știri

octombrie 10, 2018

Share:

Primăria Oradea a găzduit conferința ”12 octombrie. Aurel Lazăr – un om, o țară, un destin”

news-image

Azi, 10 octombrie 2018, a avut loc în sala mare a Primăriei Oradea a patra conferință dedicată Centenarului Marii Unirii, la care au participat cu prezentări și discursuri mai multe unități de învățământ din municipiul Oradea. Este vorba de Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Liceul Baptist Emanuel, Liceul Ortodox Roman Ciorogariu, Liceul Onisifor Ghibu, Colegiul Național Emanuil Gojdu, Colegiul Național Iosif Vulcan.

Tema centrală a conferinței a fost: „12 octombrie. Aurel Lazăr – un om, o țară, un destin”, temă special aleasă pentru că mai sunt doar doua două zile până când se împlinesc 100 de ani de la semnarea, în casa dr. Aurel Lazăr a Declaraţiei de Independenţă a Românilor din Transilvania, la data de 12 octombrie 1918.

Din partea Primăriei Oradea a participat purtătorul de cuvânt al instituției, d-na Anca Grama.

Aceasta s-a adresat celor prezenți, astfel: „Doresc să vă felicit atât în numele Primăriei Oradea, cât și în numele meu personal pentru că sunteți aici în număr atât de mare. Vreau să îi felicit și pe profesorii voștri, pe coordonatorii voștri pentru că s-au implicat în acest proiect împreună cu primăria și iată că azi suntem deja la a patra conferință din cadrul seriei de conferințe dedicate Centenarului Marii Unirii. Vineri, 12 octombrie vom sărbători Ziua Orașului, pe care noi, Primăria Oradea, am pregătit-o cu multe surprize pentru participanți. Anul acesta ședința festivă va avea loc de la ora 14:00 la Casa Memorială Aurel Lazăr, locul unde a fost semnată Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, tocmai pentru a cinsti acest moment. De la ora 15:00 vă așteptăm în Piața Unirii pentru a urmări defilarea paradei militare”.

Prezentările conferinței au început cu un moment solemn, respectiv cu intonarea imnului național „Deșteaptă-te române” de către corul Liceului Ortodox Roman Ciorogariu. Conferința a fost moderată de profesor Livia Ghiurcuța.

În continuare, elevii de la liceele amintite mai sus au susținut mai multe prezentări astfel: Chira Mădălina – „De ce era necesară unirea cu România?”; Borsa Mihai – „Biografia unui soldat necunoscut , profesor coordonator Livia Ghiurcuța; Soritău Elisei – „Bihorenii și unirea din 1918”, profesor coordonator Ramona Iștoc și Florin Iștoc; Șuteu Andrei – „Aurel Lazăr – omul, faptele, ideile”, profesor coordonator Livia Ghiurcuța; Haiduc Emma – Scurt sondaj de opinie referitor la Marea Unire, profesor coordonator Brădău Cristina. Totodată, profesoara Ivan Livia a susținut o prezentare cu tema „Activitatea lui Aurel Lazăr ca primar”.

La final, cei prezenți au putut asculta un frumos moment artistic interpretat la saxofon de Toie Bogdan de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut