Știri

iulie 19, 2018

Share:

Primăria va realiza o parcare de tip Park & Ride în zona Cetății Oradea

news-image

Primarul Ilie Bolojan a anunțat în cadrul conferinței de presă de joi, 19 iulie, că Primăria Municipiului Oradea derulează proiectul de realizare a unei parcări subterane de tip Park & Ride în Piața Emanuil Gojdu, zona Cetății Oradea. Studiul de fezabilitate este în curs de realizare, fiind efectuate măsurătorile topografice, forajele pentru studiul geotehnic și corelarea cu deținătorii de utilități din zonă.

Viitoarea parcare va fi realizată în subteran, pe un singur nivel, perimetral pe trei laturi ale Catedralei Ortodoxe Române (în formă de U). Este destinată parcării autovehiculelor mici și motocicletelor, capacitatea estimată fiind de 265 locuri. Se vor realiza două căi de acces intrare-ieșire dinspre Șanțul Cetății, cu legătură din și spre Calea Clujului și strada Griviței.

„Ne dorim să realizăm această parcare Park & Ride în zona Catedralei Ortodoxe,zonă în care linia de tramvai ajunge cel mai aproape de intrarea dinspre Cluj, cea mai aglomerată intrare în Oradea, pe unde vin cei mai mulţi navetişti.Avem 25.000 de navetiști care vin zilnic în Oradea, din care 10.000 vin cu mașinile personale și trebuie să parcheze în oraș, iar acest flux de navetiști este dublat în perioada de sezon primăvară-toamnă de un aflux de turiști, care în cea mai mare parte vin cu mașinile personale din județele Cluj, Arad, Timiș etc. Urmărim ca prin realizarea acestei parcări numărul mașinilor care ajung în zona centrală a orașului să se reducă. Am gândit ca această parcare să se realizeze în apropiere de Calea Clujului și de zona Cetății Oradea, deoarece cel mai important flux de circulație este dinspre Cluj-Napoca (peste 20.000 de maşini pe zi), și se află totodată în vecinătatea celui mai apropiat traseu al liniei de tramvai, care pleacă de acolo în trei direcții din oraș. Va fi destinată celor care locuiesc în zona metropolitană și turiștilor, care vor putea să-și lase mașina și să folosească de aici transportul în comun. Ea va fi operată în colaborare cu operatorul OTL, tariful de parcare va fi mai mic decât în alte zone iar cei care vor parca aici vor putea călători gratuit pe mijloacele de transport în comun în ziua respectivă, pe baza tichetului de parcare. Parcarea va fi dotată și cu o stație pentru încărcarea acumulatorilor mașinilor electrice”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Parcarea subterană va fi amenajată la suprafață cu dale urbane: pavaj, spații verzi, jardiniere, mobilier urban și bike sharing. Acest dalaj urban se va extinde deasupra carosabilului până la linia de tramvai din dreptul Casei de Cultură a Sindicatelor.

Conceptul de parcare Park & Ride (P+R) este des întâlnit în marile orașe europene, asemenea parcări fiind amplasate în vecinătatea mijloacelor de transport în comun.

După finalizarea studiului de fezabilitate, la începutul lunii octombrie a acestui an Primăria Oradea va depune cererea de finanțare pe axa de mobilitate, iar dacă finanțarea va fi câștigată, lucrările ar putea să înceapă în primăvara anului viitor. Valoarea estimată a lucrărilor la faza actuală este de 16.500.000 lei cu TVA inclus, respectiv 3,6 milioane euro.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut