Știri

iulie 09, 2015

Share:

Primarul Ilie Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții sindicatelor din Germania

news-image

Sindicaliștii de la marea confederație sindicală DGB din Germania, landul Baden-Wurttemberg, au făcut azi, 9 iulie 2015, o vizită de lucru colegilor de la Blocul Național Sindical (B.N.S) Bihor, reprezentați de președintele Nicolae Morgovan. Cu această ocazie, aceștia au făcut o vizită și la Primăria Oradea, unde au fost primiți de primarul Ilie Bolojan.

Confederația sindicală DGB din Germania, landul Baden-Wurttemberg reprezintă 350.000 de sindicaliști din această regiune, din diverse domenii de activitate, de la administrație publică la construcții de mașini. Colaborarea dintre confederația federală germană (D.G.B) și confederația sindicală din România (B.N.S) durează din anul 2008 și se bazează pe cunoașterea reciprocă a structurilor, a condițiilor de muncă și viață, dar și pe schimburile de experiență la nivel școlar.

Confederația sindicală DGB din Germania a fost reprezentată în cadrul vizitei de azi de către președintele Bernhard Lofffer, iar Blocul Național Sindical (B.N.S) Bihor de președintele Nicolae Morgovan

Colaborarea dintre cele două sindicate s-a reflectat și în practica pe care au făcut-o în Germania, anul trecut, elevii de la Grupul Școlar Constantin Brâncuși. Aceștia au făcut pregătire în domeniul auto – electricitate mecanică, iar în prezent sunt angajați în companii din România.

Primarul Ilie Bolojan a mulțumit confederației sindicale DGB pentru vizită, a răspuns tuturor membrilor la întrebările legate de orașul Oradea și de problemele cu care municipiul se confruntă și și-a arătat deschiderea pentru realizarea pe viitor a unor schimburi de experiență.

„Unul din obiectivele administrație locale este de a atrage investitori străini, companii străine. În acest sens vă cerem ajutorul și în atragerea companiilor germane interesate să investească în Oradea. În ultimii doi ani de zile a început să se dezvolte și în Oradea învățământul profesional, dar din păcate școlile nu sunt suficient de mobile pentru a pregăti tinerii pentru toate competențele cerute de companii, din păcate sistemul de învățământ fiind încă reticent la nou. În acest sens, ne-ar interesa un schimb de experiență cu unitățile de învățământ din Germania, care știu că au un sistem dual, ce îmbină foarte bine practica cu partea teoretică. Ne-am dori ca un grup format din câţiva directori și profesori de la școlile profesionale din Oradea, dar și reprezentanți ai companiilor locale care ne solicită forță de muncă, să facă o vizită în Germania pentru a vedea concret cum reușesc acolo școlile profesionale să pregătească tinerii pentru cerințele pieței muncii. Din păcate, ceea ce în Germania funcționaeză în mod natural, încă în România nu funcționează în mod firesc. M-aș bucura ca profesorii și elevii care cunosc cerințele economiei locale, ale companiilor și fabricilor din Oradea să învețe de la nemți cum se pot adapta cerințelor pieței în ceea ce privește calificarea profesională, iar grupul care va pleca în acest schimb de experiență să pună în practică ceea ce va vedea în Germania”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Confederația sindicală DGB din Germania s-a arătat foarte deschisă solicitării primarului Ilie Bolojan, urmând să stabilească datele concrete ale acestei vizite de lucru.

În finalul întrevederii, președintele confederației sindicală DGB din Germania, dl. Bernhard Lofffer i-a înmânat primarului Ilie Bolojan o diplomă de colaborare.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut