În cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi, 19 februarie, la sediul Primăriei Oradea, conducerea Termoficare Oradea a prezentat bilanțul activității pentru anul 2024, evidențiind finalizarea unor investiții strategice care au dus la reducerea pierderilor din sistem și la creșterea eficienței energetice. La eveniment au participat Călin Ungur, director general, și Nadia Haș, director financiar al societății.
Reducerea pierderilor și creșterea eficienței energetice
Anul 2024 a marcat finalizarea etapei a III-a de reabilitare a sistemului de termoficare, una dintre cele mai importante investiții derulate de municipiu. Acest proiect a avut un impact direct asupra eficienței rețelei, ducând la scăderea pierderilor de la 29% (în perioada 2022-2023) la 26,4% în 2024.
De asemenea, 2024 a fost primul an în care a funcționat pe deplin stația geotermală de la Sala Polivalentă, contribuind la creșterea ponderii energiei termice produse din surse geotermale de la 8% la 11%. Odată cu punerea în funcțiune a noilor stații din Nufărul și Ioșia Sud, procentul este estimat să ajungă la 15% în 2025.
Un an stabil din punct de vedere operațional
În ceea ce privește funcționarea sistemului de termoficare, 2024 a fost un an fără avarii majore, cu intervenții punctuale și de scurtă durată, ceea ce a asigurat continuitatea serviciilor pentru orădeni.
La nivel financiar, Termoficare Oradea a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 373 milioane lei, un grad de realizare a veniturilor de 100,2% și un grad de încasare a facturilor de 99,8%. În plus, 1.067 apartamente au fost racordate la rețea în 2024.
Investiții majore finalizate în 2024
Printre cele mai importante proiecte finalizate se numără:
În prezent, 80% din rețeaua primară de termoficare a municipiului este reabilitată, urmând ca în anii următori să fie modernizată și rețeaua de distribuție.
Perspective pentru 2025
Printre principalele investiții aflate în curs de implementare în 2025 se numără:
Provocările anului 2025
Pentru anul în curs, Termoficare Oradea își propune integrarea noilor investiții în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) și gestionarea provocărilor legate de forța de muncă calificată în producție și exploatarea rețelelor. De asemenea, negocierile pentru achiziția gazului și a certificatelor de CO₂ la prețuri avantajoase vor fi esențiale pentru stabilitatea financiară a companiei.
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați documentul atașat
Etichete:
februarie 18, 2025
Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor - Oradea Heritage a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul activității sale pentru anul 2024,...
februarie 19, 2025
Polițiștii locali din cadrul Direcției Poliția Locală Oradea, Compartimentul Protecția Mediului, au identificat ieri, 18 februarie, în timpul unui control tematic desfășurat în zona de...