Știri

ianuarie 27, 2015

Share:

Raportul DMPFI – proiecte finalizate şi proiecte în implementare

news-image

Viceprimarul Mircea Mălan şi directorul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din Primăria Ordadea, dl. Marius Moş, au prezentat azi, 27 ianuarie 2015, într-o conferinţă de presă, bilanţul de activitate al acestei direcţii pe anul 2014, făcând referire atât la proiectele finalizate, cât şi la cele elaborate sau la cele rămase în implementare pentru acest an.

Invitaţi la conferinţă au fost directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest, dl. Marcel Boloş, împreună cu directorul Direcţiei de Implementare POR, d-na Sanda Cătană.

Viceprimarul Mircea Mălan a deschis conferinţa, spunând: „Am încercat să ne asigurăm că avem alături de noi oameni competenţi, care să ne fie de ajutor la derularea fiecărui proiect în parte, având în vedere că Oradea derulează proiecte dintre cele mai diverse, în domenii care şi la nivel naţional duc lipsă de specialişti. Nu toate lucrurile au funcţionat însă aşa cum ne-am fi dorit. Este vorba de proiectul care vizează Pasajul Vulturul Negru, dar cu toate acestea sperăm ca, până la termenul stabilit, lucrările să fie finalizate. Anul 2015 este un an foarte greu, pentru că s-au adunat numeroase proiecte care trebuie încheiate. Îmi doresc ca la finalul acestui an să putem fi cu toţii mândri că am putut face o treabă bună pentru Oradea”.

Anul 2015 ne obligă la finalizarea celor 24 de proiecte aflate în implementare

În continuare, directorul DMPFI, dl. Marius Moş, a detaliat cele 5 proiecte finalizate în 2014, toate având o importanţă deosebită pentru oraş. Este vorba de cele două blocuri operatorii de la Spitalul Municipal, respectiv Spitalul Judeţean Oradea, care împreună aduc un mare beneficiu serviciului de sănătate din Oradea şi judeţul Bihor. Un alt proiect important este realizarea Centrului de Reintegrare Socială, care îşi pune serviciile la dispoziţia persoanelor defavorizate.

Alte proiecte importante, finalizate anul trecut, privesc amenajarea Parcului Salca cu cei 11.000 mp şi cu lacul artificiat creat acolo, dar şi proiectul „Pachet Complex de promovare a turismului cultural: Centrul Istoric Oradea – Arhitectură, cultură, legendă”.

În ceea ceea ce priveşte cele 16 proiecte elaborate, cea mai mare parte vizează reabilitarea sistemului de termoficare şi reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe.

„Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională are în acest moment 24 de proiecte în implementare, valoarea acestor proiecte fiind una uriaşă, respectiv 930 milioane lei. Toate aceste proiecte au însemnat mii de pagini redactate şi zeci de ore de muncă. Dar, în final, adevărata bucurie este să poţi să vezi lucrurile finalizate”, a spus directorul DMPFI, dl Marius Moş.

„Prelungirea unor proiecte nu a fost întotdeauna un lucru rău. S-a întâmplat ca unele proiecte să sufere întârzieri şi din cauza optimizărilor pe care am încercat să le facem. Astfel, proiectul privind realizarea pistei de biciclete a fost prelungit pentru că am reuşit să economisim fonduri, crescând în final lungimea pistei stabilite iniţial. La fel, la Sinagoga Zion, unde economiile au fost redirecţionate pentru a restaura pictura interioară, această lucrare nefiind iniţial inclusă în proiect”, a completat directorul Marius Moş.

Detalii privind fiecare proiect în parte se găsesc în ataşamentul ştirii.

Noutăţi privind Programul Operaţional Regional 2014 – 2020

În finalul conferinţei, directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest, dl. Marcel Boloş a prezentat noutăţile pentru anul 2014 – 2020.

„În primul rând, felicit echipa DMPFI pentru portofoliul frumos de proiecte pe care au reuşit să îl realizeze. Dacă în alte oraşe din ţară proiectele privesc doar domeniul infrastructurii rutiere, la Oradea diversitatea este foarte mare, semn că a existat o viziune de dezvoltare bine pusă la punct. Totodată, pot să confirm că, din totalul celor 126 de proiecte depuse la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, 58 de proiecte – adică 47,4% – sunt depuse de municipiul Oradea, cu o valoare de 106 milioane euro. Dintre acestea, 26 de proiecte au fost deja contractate.”

Directorul Marcel Boloş a anunţat că, dacă în perioada 2007 -2013 aveam un buget alocat pe regiune de 522 milioane euro, pentru intervalul 2014 -2020 suma alocată este mult mai mare, respectiv 661 milioane euro.

Comisia Europeană a hotărât că cei mai mulţi bani vor merge spre domeniul eficienţei energetice. Astfel, pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor instituţiilor publice s-a alocat un buget pe regiune de 117 milioane euro, mai mult decât pentru infrastructura rutieră, unde s-au prevăzut 92,8 milioane euro.

Directorul Direcţiei de Implementare POR, d-na Sanda Cătană, şi-a anunţat sprijinul pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor aflate în implementare, prin urmărirea planurilor şi graficelor de lucrări, precizând în acelaşi timp că proiectele care prezintă situaţii de risc vor fi monitorizate în mod special de Ministerul Fondurilor Europene.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut