Știri

mai 16, 2015

Share:

Referendumul de fuziune dintre Oradea și Sînmartin va avea loc pe 14 iunie

news-image

Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat azi, cu 14 voturi pentru, organizarea unui nou referendum în data de 14 iunie 2015, privind fuziunea dintre municipiul Oradea și comuna Sînmartin. Astfel, a fost aprobată Hotărârea Consiliului Local nr. 298/16.05.2015 – privind aprobarea organizării unui referendum în vederea consultării cetățenilor din municipiul Oradea privind oportunitatea modificării liniei administrative a unității administrativ-teritoriale Oradea și Hotărârea Consiliului Local nr. 299/16.05.2015 – privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare desfășurării referendumului local pentru modificarea limitei administrative a unității administrativ-teritoriale Oradea.

Oportunitatea integrării comunei Sînmartin în perimetrul administrativ al unității administrativ-teritoriale Oradea a fost analizată prin prisma principalelor domenii de interes pentru locuitorii celor două localități.

Referendumul organizat în Municipiul Oradea la data de 10 mai 2015 a fost invalidat, deoarece nu a întrunit procentul de participare de cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. La nivelul Municipiului Oradea, s-au prezentat la vot un umăr de 37.290 de persoane, reprezentând un procent de 19,54%, din care 95,83% au votat pentru alipirea comunei Sînmartin la Municipiul Oradea.

Întrucât legea 351/2001 instituie doar obligativitatea consultării populației în ambele unități administrativ-teritoriale, fără alte precizări, și ținând seama de valabilitatea referendumului organizat în comuna Sînmartin, precum și de procentul de 95,83% al celor care au votat cu ,,DA” în Oradea, Primăria Oradea a propus organizarea unui nou referendum în Oradea în data de 14 iunie.

Având în vedere faptul că referendumul organizat în comuna Sînmartin la data de 10.05.2015 a fost valid, fiind întrunite condițiile impuse de lege, propunerea executivului local a fost organizarea unui referendum doar în Municipiul Oradea, pentru ca proiectul de alipire să fie viabil.

Tot azi, Consiliul Local a aprobat și calendarul desfășurării referendumului local. Astfel, în 14 iunie 2015 va avea loc consultarea cetățenilor din municipiul Oradea privind oportunitatea modificării limitei administrative a unității administrativ-teritoriale Oradea, în sensul integrării comunei Sînmartin în perimetrul administrativ al Municipiului Oradea.

În atașament găsiți HCL nr. 298/16.05.2015 privind aprobarea organizării unui referendum în vederea consultării cetățenilor din municipiul Oradea privind oportunitatea modificării liniei administrative a unității administrativ-teritoriale Oradea și HCL nr. 299/16.05.2015 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare desfășurării referendumului local pentru modificarea limitei administrative a unității administrativ – teritoriale Oradea.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut