Știri

martie 10, 2015

Share:

Rezultatele primului sondaj de opinie privind referendumul din 10 mai 2015

news-image

În cursul zilei de azi, 10 martie 2015, city-managerul Eduard Florea și prof. univ. dr. Adrian Hatos au prezentat rezultatele sondajului de opinie realizat în Oradea și Sînmartin privind opiniile persoanelor cu drept de vot despre fuziunea celor două localități. Sondajul a fost realizat în perioada 9 februarie – 4 martie.

Conform explicațiilor date de Eduard Florea, scopul sondajului a fost în principiu de a cunoaște care este gradul de informare a cetățenilor despre fuziunea dintre cele două localități precum și despre gradul de cunoaştere a referendumului care va fi organizat în data de 10 mai 2015.

La detalierea rezultatelor, dl Adrian Hatos a spus că eșantioanele celor două sondaje au fost aleatoare, stratificate după regiune. Eșantioanele au constat dintr-un număr de 557 persoane în Oradea și 246 persoane în Sînmartin. Interviurile au fost realizate față în față, la domiciliile persoanelor intervievate. Cetățenii au răspuns la întrebări la care puteau opta între răspunsuri prestabilite, respectiv întrebări deschise, adică întrebări la care cetățenii trebuiau să dea răspunsuri personale.

Astfel, în urma analizei sondajului reiese că problematica fuziunii este mult mai bine cunoscută în Sînmartin decât în Oradea (84% comparativ cu 58%), fiind aparent mai relevantă pentru locuitorii comunei. De aici reiese că intenția de a participa la vot este mult mai frecventă în Sînmartin decât în Oradea, iar spre deosebire de alegătorii din Oradea – unde predomină cei favorabili fuziunii (71%), alegătorii din Sînmartin care participă la vot optează într-o majoritate mai pregnantă (55%) împotriva fuziunii.

Aceeași majoritate a locuitorilor Sînmartinului (56%) consideră că majoritatea consătenilor lor va vota împotriva fuziunii.

Această situație este determinată de faptul că cei mai mulți dintre locuitorii Sînmartinului (49%) văd fuziunea ca producând avantaje mai degrabă locuitorilor din Oradea decât locuitorilor din Sînmartin.

Este relevant în acest context faptul că, în timp ce doar 17% dintre subiecții din Oradea au putut numi dezavantaje ale fuziunii, două treimi dintre subiecții din Sînmartin (69%) au numit dezavantaje ale fuziunii pentru comuna lor, în timp ce proporțiile de subiecți care numesc avantaje sunt similare în cele două localități.

Totodată, în ceea ce privește principala temere a locuitorilor din Sînmartin legată de proiectul fuziunii este perspectiva creșterii taxelor și impozitelor locale. Această problemă a fost numită de 87% dintre subiecții din Sînmartin care au precizat dezavantaje (adică peste 50% din total).

În ceea ce privește profilul socio-demografic al votanților pot fi remarcate următoarele: votanții care se opun fuziunii în Sînmartin tind să fie mai tineri decât cei care sunt de acord cu fuziunea, iar alegătorii cu nivelul de instrucție cel mai scăzut au probabilitate semnificativ crescută de a nu participa la dezbaterea privind fuziunea și de a nu participa la vot.

Legat de importanța referendumului și a sondajului, Eduard Florea a menționat că „acest sondaj a confirmat, mai ales că a fost realizat înaintea campaniei de informare, opțiunile și temele administrației locale în perioada imediat următoare, adică în ceea ce privește locuitorii din Oradea va trebui să ducem o campanie de informare și mobilizare la prezența la vot, în care să explicăm importanța opțiunii și a dreptului pe care-l au, în același timp pentru locuitorii din Sînmartin va trebui să ne axăm pe o campanie de informare din gospodărie în gospodărie, pe de o parte pentru a le arăta locuitorilor că motivele și detaliile acestei fuziuni trebuie să-i determine să opteze pentru a spune „DA” acestui refendum”.

Eduard Florea a anunțat că municipalitatea împreună cu Universitatea va mai realiza un alt sondaj în apropierea referendumului pentru a constata rezultatele campaniei de infomare pentru referendum.

Detalii legate de acest sondaj precum și alte informații importante legate de referendumul din data de 10 mai 2015 găsiți în atașament, respectiv pe site-ul www.referendumoradea.ro.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut