Spitalul Dr. Gavril Curteanu se confruntă cu lipsă de medicamente, în urma noilor dispoziţii ale ministrului Sănătăţii privind modul de calcul al preţurilor la medicamente.
Prin Ordinul nr. 703/2015 pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman şi pentru modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 245/2012 pentru aprobarea preţurilor la medicamentele de uz uman cuprinse în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă în România, Ministerul Sănătății a reglementat prețul maxim de furnizare a medicamentelor la nivel național.
În cadrul unei declarații de presă, primarul Ilie Bolojan și dna Maria Silaghi, director financiar-contabil la Spitalul Dr. Gavril Curteanu au arătat că, în urma acestei reglementări, unii furnizori de medicamente refuză să livreze medicamentele solicitate la prețul stabilit de minister în catalogul național al prețurilor medicamentelor.
Astfel, în cazul în care ministerul de resort nu rezolvă situația existentă, „spitalul ar putea să ajungă în imposibilitatea de a asigura toate medicamentele, ceea ce conduce la faptul că pacienţii ori nu pot fi trataţi în mod corespunzător, ori trebuie să cumpere ei medicamentele, ceea ce este incorect faţă de pacienţi”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Conform spuselor dnei Silaghi, spitalul funcționează momentan „în sistem de avarie”, medicamentele lipsă fiind cca 80, fiind afectați în principiu bolnavii de oncologie, cardiologie şi terapie intensivă. La spitalul municipal sunt trataţi zilnic aproximativ 800 de pacienţi.
Primarul Ilie Bolojan a anunțat că, împreună cu conducerea spitalului, au trimis azi, 29 iulie, o sesizare ministrului de resort, respectiv Casei de Asigurare de Sănătate Publică din Bihor, în care au anunțat problemele sesizate și au solicitat ministerului să rezolve de urgență situația apărută.
„Fac un apel pe această cale către conducerea Ministerului Sănătății să facă ordine în sistem, pentru ca aceste companii să fie obligate să furnizeze aceste medicamente. Ne cerem scuze pacienților pe care nu îi putem trata și cer ministrului să trateze această problemă cu seriozitate”, a menționat Ilie Bolojan.
Primarul a adăugat că, cu toate că situația apărută este la nivel național, Spitalul Județean încă nu se confruntă cu lipsă de medicamente datorită contractului de acord cadru realizat pe trei ani cu furnizorii de medicamente, care este în derulare.
iulie 29, 2015
Primăria Oradea a finalizat evaluarea ofertelor depuse pentru reabilitarea podului Sf. Ladislau din Piața Unirii.În cadrul licitației organizate au depus oferte două firme, respectiv SC...
iulie 30, 2015
OTL SA anunţă publicul călător că, pentru buna desfăşurare a evenimentelor prilejuite de desfăşurarea festivalului berii Top Fest care va avea loc în Băile Felix,...