Știri

august 20, 2018

Share:

Sute de mii de flori, șaisprezece care alegorice și mii de dansatori la Carnavalul Florilor din Debrecen

news-image

Luni, 20 august 2018, reprezentanții municipalității, Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) și domnul Zatykó Gyula, consilier al primarului municipiului Oradea, au participat la spectaculoasa paradă a carelor alegorice din Debrecen.

Conform tradiției, evenimentele au început la ora 7 dimineața, când a avut loc parada a sute de localnici pe biciclete decorate cu flori și a mașinilor „oldtimer”.

Ziua de 20 august este dedicată Sfântului Ștefan, întemeietorul regatului Ungariei. Cu ocazia Zilei Naționale a Ungariei a avut loc ceremonia de ridicare a drapelului național, precum și sfințirea primei pâini din noua recoltă.

După acest moment solemn, a început defilarea carelor alegorice și a trupelor artistice, din centrul orașului până la Nagyerdő, pe o distanță de aproximativ 5 kilometri.

În acest an participă la paradă un număr de șaisprezece care alegorice, printre care se numără și carul comun Oradea-Debrecen, precum și carul comun al celor două consilii județene.

În mod tradițional, parada carelor a fost deschisă și în acest an de carul care poartă reprezentarea Coroanei Sfântului Ștefan și stema Ungariei, realizate din flori, acesta fiind urmat de carul comun al orașelor Esztergom și Debrecen, carul Asociației Főnix Debrecen, organizatoarea acestui eveniment, carul Școlii Internaționale din Debrecen, care își deschide porțile în septembrie 2019, carul Ministerului Resurselor Umane, care, prin simbolul unui castel, subliniază importanța familiei.

Al șaselea în rândul carelor participante la paradă a fost carul comun al orașelor Oradea și Debrecen, care, purtând deviza „Cultura ne unește”, reprezintă valorile culturale ale celor două orașe înfrățite. Ambele orașe sunt renumite pentru viața lor culturală diversă, existând o strânsă cooperare în acest domeniu. Cultura, care este una dintre valorile care leagă cele două orașe, este simbolizată de două clădiri importante: Teatrul din Oradea și Teatrul din Debrecen. Carul a fost însoțit de Ansamblul Bihorul.

Următorul car, cel al Universității din Debrecen, poartă ca simbol muzica, aceasta fiind un limbaj comun al tuturor studenților maghiari și internaționali. Acesta a fost urmat de carul companiei Schaeffler, cel realizat de centrul comercial Forum din Debrecen, care își sărbătorește cea de-a zecea aniversare, carul companiei tehnologice Continental, cel al societății Krones, cel al Centrului de Formare Profesională din Debrecen, cel al companiei E.ON Hungária și carul realizat de Aquatikum Debrecen. Alaiul carelor alegorice a fost închis de carul comun al celor două județe Bihor-Hajdú-Bihar, simbolizând tradițiile oenologice ale regiunii și strânsa legătură a comunităților maghiare și române din regiune.

Carul-surpriză în acest an a fost realizat cu prilejul aniversării a șaizeci de ani de existență a Grădinii Zoologice din Debrecen și reprezintă un tigru siberian.

Carele cu aranjamentele florale colorate au fost însoțite de 30 de trupe de dansatori, acrobați și majorete din Ungaria și din țări precum Franța, Italia, Portugalia, Senegal, Rusia, Turcia, Croația, Indonezia, Bulgaria,etc., fiind admirate de mii de spectatori.

În perioada carnavalului pe lângă parada propriu-zisă au loc numeroase manifestări culturale, artistice și sportive.

Marți, 21 august, cinci care alegorice pline de culoare vor sosi la Oradea, iar în 22 august vor ajunge și pe Valea Ierului, respectiv în localitatea Diosig. Cele cinci care alegorice care vor fi prezente la Oradea sunt: carul cu Coroana Sfântului Ștefan, carul comun Oradea-Debrecen, carul comun al celor două consilii județene, carul realizat de Aquatikum Debrecen și cel realizat de centrul comercial Forum din Debrecen.

Marți, de la ora 10:00, carele alegorice vor staționa pe banda de evitare a sensului giratoriu la intersecția străzilor Dacia cu Transilvania, după care la ora 14:00 parada va porni către Piața Unirii pe traseul: Bulevardul Dacia – Bulevardul Decebal – Strada Tudor Vladimirescu – Piața Unirii. Ajungând la destinație în jurul orei 15:30, carele vor fi dispuse pe calea de trafic din Piața Unirii, unde vor putea fi admirate până la ora 22:30.

Budapest Gypsy Symphony Orchestra va urca pe scenă la ora 20:00 cu un repertoriu de creații clasice inspirate din folclorul țigănesc, printre care se vor regăsi piese clasice precum „William Tell Overture” de Gioacchino Rossini, „Dans ungar nr. 5″ și „Dans ungar nr.1″ de Johannes Brahms, „Palotás” de Ferenc Erkel, „Csárdás” de Vittorio Monti, „Die Fledermaus Overture” și „Tritsch-Tratsch-Polka” de Johann Strauss II, „Ciocârlia” de George Enescu, precum și muzică tradițională la țambal („Cimbalom’s themes”).

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut