Știri

octombrie 05, 2017

Share:

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat stadiul lucrărilor de reabilitare a rețelelor de termoficare

news-image

Viceprimarul Mircea Mălan a susținut azi, 5 octombrie, o conferință de presă pe teren, pe şantierul din strada Delavrancea, în cadrul căreia a fost prezentat stadiul lucrărilor de reabilitare a rețelei de termoficare – etapa a II-a. Viceprimarul a dat informații în legătură cu investițiile care se fac în sistem, cu întreruperile privind furnizarea apei calde și începerea furnizării agentului termic către populație.

„Este vorba despre un proiect finanțat în cadrul POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare 20142020, Axa Prioritară 7), unde contribuția orasului este de doar 2%. Lucrarea presupune înlocuirea a 20,28 kilometri de conducte magistrale. Valoarea proiectului este de 118,8 milioane lei, iar asocierea care a câștigat licitația este formată din companiile S.C Elsaco Electronic S.R.L, S.C Energomontaj S.A, S.C. Isoplus România S.R.L și S.C. ISPE S.A. Lucrările constau în decopertarea căminelor tehnice acolo unde sunt, înlocuirea conductelor vechi, montarea de vane de secționare noi în căminele tehnice existente care se reabilitează, sau în cămine tehnice noi, executate în cadrul acestui proiect, montarea unui sistem de supraveghere electronică a eventualelor avarii și lucrările de refacere”, a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Acesta a mai arătat că în cadrul proiectului s-au efectuat lucrări în 26 de locații de pe teritoriul orașului. În 17 dintre acestea continuă lucrările şi în prezent, iar în celelalte lucrările au fost finalizate. Termenul de execuție este de 10 luni, din care 4 luni și o săptămână s-a executat în 2016, iar anul acesta s-a lucrat cu începere din 7 iunie, termenul de finalizare fiind data de 27 noiembrie. „Am găsit înțelegere la asocierea constructoare pentru a accentua ritmul lucrărilor în ceea ce privește rețelele, astfel încât cel târziu în data de 20 octombrie 2017 sistemul să fie apt pentru a fi repus în întregime în funcțiune, dacă va fi cazul.”

Astfel, începând cu data de 12 octombrie, în anumite zone ale orașului sistemul va putea asigura și energie termică, dacă va fi cazul, iar cel târziu în data de 20 octombrie fiecare orădean va avea încălzire, în situația în care condițiile meteorologice vor impune acest lucru, a spus viceprimarul.

În ceea ce privește întreruperile de apă caldă, astăzi, în avans față de termenul stabilit, partea de nord a cartierului Ioșia beneficiază de apă caldă, iar începând cu ora 14 și partea de sud a acestui cartier va avea apă caldă. În acest moment cartierul Rogerius, zona situată între Sovata, Densușeanu, Ștefan cel Mare, Louis Pasteur și Izvorului beneficiază de apă caldă, urmând ca din data de 8 zona centrală a orașului, iar din data de 9, cel târziu 10 octombrie, și cartierul Nufărul și Sînmartin să aibă apă caldă la robinet.

„Cel mai amplu proiect de reabilitare a rețelelor de termoficare din România”

Viceprimarul a precizat și faptul că în acest moment lucrează 248 de muncitori și 69 de utilaje în teren. „Acesta este cel mai îndrăzneț și cel mai amplu proiect de reabilitare a rețelelor de termoficare din România ultimilor 27 de ani. În nici un oraș din România nu s-a pus în execuție un proiect de înlocuire a peste 20 de kilometri de conducte magistrale într-un termen atât de strâns”, a arătat Mircea Mălan.

În legătură cu situația investițiilor în sistemele de termoficare din România, viceprimarul a arătat că Oradea este orașul care a atras cele mai importante fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare, beneficiind astăzi de cea mai mare, eficientă și cea mai nepoluantă centrală electrică de termoficare din România, realizată cu fonduri europene.

„Le mulţumesc orădenilor pentru înţelegerea de care dau dovadă. Lucrări de asemenea anvergură nu se pot face fără a provoca neplăceri. Le mulţumesc şi constructorilor care lucrează sub trafic, în condiţii dificile, pentru ca orădenii să beneficieze de un sistem de termoficare integrat, care să nu aibă pierderi”, a mai spus viceprimarul.

Lucrările de reabilitare a rețelei de termoficare din municipiu au început în 2014, în prima etapă fiind înlocuiți 17,5 kilometri de conducte din rețeaua primară. În etapa a II-a se reabilitează 20,28 kilometri, din care în 2016 au fost înlocuiți 5,7 kilometri. Până în anul 2020 se dorește finalizarea tuturor lucrărilor pe rețeaua primară, iar din vara anului viitor începerea lucrărilor la etapa a III-a.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut