Știri

aprilie 18, 2016

Share:

Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor, comemorată la Casa Darvas La Roche

news-image

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor, având ca temă în anul 2016 Patrimoniul sportului, în Casa Darvas La Roche, viceprimarul Huszar Istvan a ţinut o conferinţă de presă, împreună cu prof. univ. Iacob Hanțiu, Directorul Executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Bihor, dl. Petruț Drăgan, precum și criticul de artă Ramona Novicov.

Evenimentul a fost organizat de cătreFundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor – Primăria Oradea, reprezentată de dna Angela Lupșe.

În timp ce prof. univ Iacob Hanțiu a prezentat importanța și rolul sportului de-a lungul secolelor, dna Ramona Novicov a prezentat legătura dintre sport și artă, precum și exemplele certe ale admirației față de sport în operele de artă care se găsesc în casa Darvas-La Roche.

Viceprimarul Huszar Istvan a arătat că „este foarte important să avem artiștii noștri, sportivii noștri și să asigurăm cadrul necesar acestui tip de învățământ. Arta împreună cu sportul reprezintă o vocație, iar existența artiștilor și sportivilor tineri reprezintă pentru Oradea siguranța continuării drumului început”.

Dna Angela Lupșe a anunțat că în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret au demarat o acțiune prin care sportivii care sunt membri ai DJST vor primi un medalion realizat de artistul plastic Dorin Derșidan, inspirat de cele două modele de atleți în mișcare care se găsesc în Casa Darvas La Roche.

Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor a fost marcată şi prin expunerea lucrărilor din cadrul proiectului ,,Secession Urban Art”, derulat de Liceul de Arte Oradea şi finanţat prin Fundaţia Comunitară Oradea. Activităţile proiectului au fost coordonate de profesorii Nada Panait, Maria David, Ioana Klein, Anca Maghiar, Janko-Szep Noemi, Ervin Racz, Iulian Anghel, Eliza Racz de la catedra de arte plastice şi profesorii Sebastian Hercuţ, Loredana Roman de la catedra de muzică a Liceului de Arte Oradea.

În Casa Darvas – La Roche sunt expuse și lucrările de ceramică realizate de elevii Liceului de Arte, sub îndrumarea doamnei profesor Janko Szep Noemi.

Cei prezenți au putut asculta și un scurt recital de muzică de coarde în interpretarea cvartetului de coarde coordonat de doamna profesor Lupșe Anita: Balint Floriana clasa XII , Balint Marian clasa X, Pașcalău Cristian clasa X, Panait Petra clasa IX.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut