Știri

iunie 04, 2018

Share:

Ziua Mondială ART NOUVEAU va fi sărbătorită în 9 și 10 iunie în Piața Unirii cu tururi ghidate, muzică clasică, expoziție foto și proiecții de lumini

news-image

Viceprimarul Mircea Mălan a susținut luni, 4 iunie 2018, o conferință de presă în care a prezentat programul manifestărilor cultural-artistice organizate cu prilejul Zilei Mondiale Art Nouveau – 10 iunie.

La conferința de presă a mai participat Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor și consultantul Sebastian Boniș.

Manifestări finanțate prin Programul de Cooperare Transnațională Dunărea

Viceprimarul Mircea Mălan a vorbit în deschiderea conferinței de presă despre Programul de Cooperare Transnațională Dunărea, explicând cum a luat naștere acest program: „În anul 2016, Primăria Oradea a avut inițiativa de a constitui un parteneriat cu încă 12 entități din 8 țări diferite în vederea depunerii unei cereri de finanțare europeană pe Programul de Cooperare Transnațională Dunărea. Programul a fost câștigat, iar de la 1 ianuarie 2017 se află în implementare. Acest proiect are o valoare de 1,6 milioane euro, din care 320.000 de euro revin orașului nostru pentru manifestările din cadrul proiectului”.

Menționăm că proiectul municipiului Oradea a fost selectat între primele 100, dintr-un total de 613 idei de proiecte.

Astfel, Primăria Municipiului Oradea, în calitate de lider de proiect la nivel regional, implementează proiectul ART NOUVEAU în parteneriat cu: Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta- Ungaria; Institutul de Planificare Urbană a Republicii Slovenia – Ljubljana (Slovenia); Muzeul de Artă Contemporană MAK – Viena, Austria; Institutul Național al Patrimoniului București; Muzeul de Arte și Meșteșuguri din Zagreb, Croația, Campania publică de promovare turistică „Szeged și Regiunea”-Szeged, Ungaria; Fundația Bibliotecii Academiei de Științe și pentru Sisteme Informatice- Sofia, Bulgaria; Primăria Subotica, Serbia; Institutul Republican pentru Protejarea Monumentelor Culturale – Belgrad, Serbia. Partenerii asociați sunt: Rețeaua Europeană a orașelor ART NOUVEAU – Bruxelles, Belgia; Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice – București și ICOMOS România

Durata de implementare a proiectului este 1 ian. 2017 – 30 iunie 2019.

Bugetul total al proiectului: 1.649.559 euro, din care bugetul total al Primăriei Oradea: 320.711 euro (finanțare nerambursabilă: 314.296,78 euro).

Proiectul „Dunărea” este coordonat de Instituția Arhitectului Șef din cadrul Primăriei Oradea, manager de proiect fiind d-na Adriana Lipoveanu.

Tururi ghidate, expoziție fotografică, muzică clasică și proiecții de lumini

Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat programul manifestărilor dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau: „În ambele zile, atât în 9, cât și în 10 iunie, de la ora 16:00, se vor organiza tururi ghidate în interioarele palatelor Art Nouveau, cu punct de plecare din fața Palatului Episcopal Greco-Catolic din Piața Unirii nr. 3. Sâmbătă și duminică, de la ora 21:00, iubitorii de muzică vor putea asculta în Piața Unirii concertul de muzică clasică susținut de ansamblul de suflători al Filarmonicii Oradea, cu un repertoriu al anilor 1920. De la ora 22:00, atât în 9, cât și în 10 iunie, cei prezenți vor putea urmări un inedit spectacol de proiecție cu lumini, sunet și culoare pe fațada Palatului Vulturul Negru. Sâmbătă, de la ora 20:00, în Piața Unirii, lângă statuia lui Mihai Viteazul, va avea loc expoziția fotografică și vernisajul „Valurile Art Nouveau”.

Cei care doresc să se înscrie la tururile ghidate o pt face pe pagina de facebook „Oradea Heritage”, dar se pot înscrie și pe loc la locul de întâlnire.

În atașamentul știrii poate fi vizualizat programul detaliat al manifestărilor.

Intrarea și participarea la toate aceste manifestări este gratuită.

„Proiecția de lumini de tip „architectural mapping” este realizată de firma care a câștigat și Festivalul Luminii organizat la București. Palatul Vulturul Negru prezintă foarte multe decorații pe care orădenii nu le observă pe fațadă. În cadrul spectacolului de proiecție cu lumini vor avea ocazia să vadă imagini dedicate simbolului cocoșului, al stupului de albine, inițialele proprietarilor Complexului Vulturul Negru: Kurländer Ede şi Adorján Emil, personalităţi marcante ale oraşului la acea vreme, precum și decorațiunile de interior din sala de cinema, balustrade și elemente de feronerie. Spectacolul va avea o durată de 5 minute și se va relua din 10 în 10 minute între ora 22:00 și 23:00″, a completat Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor.

Consultantul Sebastian Boniș a precizat că expoziția fotografică și vernisajul „Valurile Art Nouveau” care prezintă palatele Art Nouveau ale Europei are caracter informativ și educativ foarte important. Expoziția se bazează pe contribuția tuturor partenerilor și este organizată în toate orașele participante. Ea este identică în toate orașele în care are loc. În România ea se organizează doar la Oradea și Constanța. La Viena, expoziția se desfășoară în cadrul Institutului Cultural Român, unde se comemorează și 100 de ani de la moartea marelui arhitect Otto Wagner – un foarte important reprezentant al stilului Art Nouveau.

În încheierea conferinței de presă, viceprimarul Mircea Mălan a concluzionat: „Acest proiect este unul dintre cele pe care orașul nostru le realizează în ideea de a se dezvolta pe latura spirituală și cultural-artistică a existenței sale. Chiar dacă vor mai continua, și e bine să continue lucrările de infrastructură, nu sunt ignorate nici acest gen de proiecte care vin să pună în valoare specificul orașului nostru și practic farmecul pe care acest oraș îl emană pentru orădeni și pentru turiști”.

În atașament găsiți mai multe materiale.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut