Învățământ universitar

Învățământ Universitar Orădean

Universitatea din Oradea, Universitatea Emanuel, Universitatea Partium și Universitatea Agora sunt componente importante ale comunității orădene, ce își propun să contribuie la dezvoltarea socială, economică și culturală a orașului. 

Universitățile orădene,  prin programele de studiu și domeniile extrem de variate, se poziționează în rândul celor mai bune instituții de învățământ superior din țară și din Europa, reușind să transmită, unui număr cât mai mare de studenți și profesori din întreaga lume, care este semnificația și importanța educației academice și a cercetării științifice, în general, și a celei desfășurate în cadrul acestei instituții academice, în particular.

Așadar, în orașul nostru învățământul universitar este reprezentat de către:

https://www.uoradea.ro/

 

    În anul 1780 a luat ființă, la Oradea, o „instituție superioară pentru învățământul filosofic". Transformată în Facultate de Drept, în 1788, școala orădeană este cea mai veche facultate, nu numai de pe cuprinsul României actuale, ci și dintr-o vastă regiune a răsăritului european.

    În anul 1923, ca urmare a înființării celor două academii teologice orădene, Academia Teologică Ortodoxă (1923) și Academia Teologică Greco-Catolică din Oradea (1924), viața universitară a orașului de pe Crișul Repede capătă noi dimensiuni. Academia de Drept, alături de cele două academii teologice, a mai făcut un pas, prin integrarea unei Facultății de Litere, pentru îndeplinirea unui deziderat mai vechi, existența unei Universități a Crișanei, la Oradea.

    La 1 octombrie 1963, printr-un Ordin al Ministerului Învățământului, se înființează, în Oradea, un Institut Pedagogic de 3 ani, menit să suplinească penuria de cadre didactice din învățământul general. Noua instituție de învățământ superior orădean își începe activitatea cu două facultăți: Filologie și Matematică-Fizică, la care, din anul următor, se adaugă Facultatea de Istorie-Geografie și cea de Educație Fizică.

    Pe temelia prestigioaselor tradiții universitare orădene, în mai 1990, printr-un decret al guvernului României, se înființa Universitatea Tehnică, redenumită apoi, Universitatea din Oradea, moment din care instituția a cunoscut o dezvoltare continuă spre ceea ce înseamnă universitatea de astăzi.

    Aflat într-o continuă extindere și modernizare, patrimoniul Universității din Oradea asigură  standarde înalte pentru desfășurarea procesului de învățământ, în concordanță cu cerințele ARACIS.

    În prezent, Universitatea din Oradea întreține relații internaționale cu peste 350 de instituții de învățământ și cercetare din 40 de țări.

    Pregătirea și educația academică oferită studenților se desfășoară în cadrul a 15 facultăți, unde, prin programe de studii de licență, master, doctorat și cursuri postuniversitare, se oferă un pachet complet de instruire în învățământul superior. În facultăți, activitatea instructiv-educativă este însoțită și îmbogățită de cercetarea științifică. Alături de performanțele profesionale și comportamentul moral, cercetarea științifică este criteriul prioritar de evaluare academică a personalului din învățământul superior.

https://emanuel.ro/ 

 

    Universitatea Emanuel din Oradea este o universitate evanghelică conservatoare, dedicată pregătirii și echipării noii generații de păstori, misionari, oameni de afaceri, profesori, informaticieni, asistenți sociali și muzicieni cu scopul de a împlini marea trimitere.

    Universitatea Emanuel din Oradea este o școală unică în Europa. Se deosebește de toate celelalte universități prin faptul că:

        - este singura universitate baptistă conservatoare acreditată din Europa;

        - este dedicată dezvoltării echilibrate a studenților în domeniul spiritual și academic, cu un accent special pe formarea caracterului;

        - promovează o viață autentică prin integrarea tuturor domeniilor de studiu în concepția creștină despre lume și viață.

   

    De la înființare, Universitatea Emanuel funcționează sub autoritatea spirituală a Bisericii Baptiste Emanuel din Oradea. Pastorii bisericii, împreună cu un grup de personalități recunoscute în spațiului evanghelic internațional, alcătuiesc Bordul de Garanți. Din punct de vedere academic, Universitatea Emanuel din Oradea este integrată în sistemul național de învățământ sub autoritatea Ministerului Educației și Cercetării din România, prin acreditarea acordată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).

    În anul 1990, Consiliul Director al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului declară întemeierea Institutului Superior Reformat „Sulyok István” şi constituirea Consiliului Instituţional provizoriu. Pe data de 1 octombrie Institutul îşi începe activitatea cu 238 de studenţi înscrişi la secţia de teologie didactică, forma de învăţământ „fără frecvenţă”. În anul 2000, Fundaţia Pro Universitate Partium înfiinţează, în Oradea, Universitatea Creştină Partium, ca prima instituţie de sine stătătoare a învăţământului superior maghiar din România de după 1959.

    Scopul universităţii este de a contribui la dezvoltarea învăţământului superior în limba maghiară, ca parte organică a sistemului de învăţământ pentru minorităţi din România.

    Conform Romania-4ICU UniRank, Universitatea Creștină Partium, ocupă locul 45 în topul universităților din România.

   

    Pe parcursul anilor, ajunge să primească acreditare din partea ARACIS pe rând, pentru diverse programe de studiu atât licență cât și masterat, ajungând astăzi să dețină următoarele facultăți, departamente și specializări:

    Facultatea de Litere și Arte

    Facultatea de Ştiinţe Economice și Sociale

https://www.univagora.ro/ 

 

    Universitatea particulară Agora ia ființă în anul 2000, prin decizia Fundației Agora, luată în cadrul Adunării Generale a Fondatorilor, în luna martie a anului 2000.

    Universitatea Agora este o universitate tânără, dar dinamică și activă, mică (ca număr de studenți și cadre) dar cu colaborări naționale și internaționale prestigioase. 

    Misiunea Universităţii Agora se articulează pe viziunea iniţială a fondatorilor, care i-au ales ca nume, nu întâmplător, un simbol al democraţiei. Universitatea Agora îşi propune să devină un centru cultural şi civic, menit să contribuie la formarea şi difuzarea valorilor culturii naţionale şi universale, la promovarea pluralismului opţiunilor la dezvoltarea culturii politice şi civice, iar prin absolvenţii săi şi prin cercetarea ştiinţifică proprie să contribuie la îmbunătăţirea performanţelor obţinute de unităţile economice din vestul României.

 

    Universitatea Agora dispune de următoarea infrastructură:

        - 2 facultăți cu 2 departamente

        - 5 specializări pentru programul de licență

        - 3 specializări pentru programul de masterat

 

    Baza materială a Universității Agora concretizează în:

        - 1 campus universitar

        - 21 de săli de studiu (din care amfiteatre: 3, săli de curs: 5, săli de seminar: 9, laboratoare: 4)

        - 1 bibliotecă

        - 1 editură

        - 1 tipografie

        - 1 platformă de e-learning (Moodle).

   

    În 2015, în spiritul recomandărilor ARACIS din 2010, Facultatea de Drept și Științe Economice a fost divizată în două facultăți:

    Facultatea de științe economice 

    Facultatea de științe juridice și administrative 

   

    Conform Romania-4ICU UniRank, Universitatea Agora ocupă locul 43 în topul universităților din România și deține calificativul ÎNCREDERE acordat de către ARACIS.

http://gct.ubbcluj.ro


    Facultatea de Teologie Greco-Catolică  este o instituţie de învăţământ universitar de stat, parte a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, înfiinţată în anul 1992.

    Facultatea de Teologie Greco-Catolică este o componentă funcţională a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu o dublă subordonare, aşa cum este stipulat în Legea educaţiei naţionale 1/2011, art. 15 (1) pentru învăţământul universitar teologic, respectiv în protocoalele încheiate între Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca şi Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. 

    Această dublă subordonare se justifică prin prezenţa sa într-o universitate de stat, respectiv prin natura şi obiectivele specifice studiilor teologice, care sunt strâns legate de comunitatea şi de ierarhia bisericească. În acest sens, Facultatea de Teologie Greco-Catolică este subordonată conducerii Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca sub aspect organizatoric (implementarea politicilor de personal, modul de recrutare a studenţilor etc.), administrativ, tehnic şi financiar, precum şi Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, din punct de vedere spiritual.

    Facultatea de Teologie Greco-Catolică îşi desfăşoară activitatea în condiţiile autonomiei universitare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare (Constituţia României, Legea 1/2011, Legea cultelor), cu dispoziţiile din Carta Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca şi, în măsura în care nu contravin legii şi Cartei, cu prevederile dogmatice şi canonice adoptate de Sfântul Scaun (în principal: Conciliul Vatican II, Declaraţia cu privire la educaţia creştină Gravissimum Educationis, Constituţia Apostolică Sapientia ChristianaRatio Fundamentalis Institutionis SacerdotalisCodex Canonum Orientalium Ecclesiarum) şi de Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

    Facultatea de Teologie Greco-Catolică cultivă ştiinţa teologică şi disciplinele auxiliare studiului teologiei în spiritul libertăţii cercetării academice şi al respectului deplin faţă de Magisterul Bisericii Catolice (CCEO, can. 606), al dialogului cu celelalte ştiinţe şi cu cultura contemporană, precum şi al deschiderii academice, ecumenice şi interreligioase.

    Această instituție de învățământ este continuatorul unei lungi tradiţii de învăţământ teologic superior, în mod deosebit pastoral, dezvoltat de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Timp de două secole, învăţământul teologic greco-catolic şi-a câştigat un prestigiu imens prin contribuţia pe care profesorii şi studenţii săi şi-au adus-o la devenirea spirituală, naţională şi culturală a neamului nostru. Primele instituţii de învăţământ teologic au fost întemeiate de ierarhii greco-catolici încă de la jumătatea secolului al XVIII-lea: mai întâi la Blaj (11 octombrie 1754), apoi la Cluj-Napoca (1918) și la Oradea (1920).

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut