Știri

februarie 15, 2024

Share:

Bilanț 2023 la Administrația Domeniului Public: investiții de aproape 2 milioane de lei din surse proprii

news-image

O serie de noutăți la Aquaparkul Nyphaea, software nou la Cimitirul Municipal, înființarea unui punct de lucru pentru colectarea cadavrelor animalelor mici și mijlocii la adăpostul Grivei – sunt doar câteva exemple din realizările Administrației Domeniului Public  (ADP) pe anul 2023. Detaliile acestor proiecte precum și țintele pentru anul în curs au fost prezentate într-o conferință de presă organizată azi, 15 februarie, la Aquapark Nymphaea, de către Liviu Andrica, directorul general al ADP, care a detaliat raportul de activitate a societății pe anul trecut.

Conform spuselor directorului, ADP a obținut venituri de 60,1 milioane lei (față de 56,3 milioane în anul 2022) și un profit net de 16,20 milioane lei, cu 5 % mai mare față de anul 2022, când a fost de 15,40 milioane lei. Investițiile se ridică la 1,96 milioane lei, care sunt în exclusivitate din surse proprii.

„Anul 2023 a fost un an destul de greu pentru societatea noastră. În primul rând pentru că vrând-nevrând au crescut cheltuielile, dar cu toate acestea ADP a avut rezultate mai bune decât în anul 2022. Societatea noastră are două domenii de activitate: domeniul public și domeniul privat. În cele două categorii intră Aquaparkul, Ştrandul Ioșia, Grădina Zoologică, Adăpostul Grivei respectiv Cimitirul Municipal, iar în domeniul privat piețele”, a declarat Liviu Andrica.

Conform spuselor directorului, în anul 2023, societatea a derulat investiții însumate la 1,96 milioane lei, din surse proprii.

Printre cele mai importante proiecte finalizate sau demarate în 2023 amintim:

  • realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea bazinului de înot la Aquaparkul Nymphaea; 
  • modernizarea, optimizarea și back-up-ul sistemului informatic integral al Aquaparkului Nymphaea etc.;
  • înființarea Punctului de lucru pentru colectarea cadavrelor de animale mici și mijlocii la Adăpostul Grivei;
  • modernizarea și extinderea sediului Cimitirului Municipal;
  • realizarea și implementarea noului software la Cimitirul Municipal;
  • extinderea Pieței 100 cu 144 mp;
  • realizarea accesului auto la Poarta 2 a Pieței 100;

Activitatea ADP în domeniul public

Ce mai multe realizări și investiții menite a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite au fost efectuate la Aquaparkul Nymphaea, unde a fost modernizat și optimizat sistemul informatic astfel încât, în prezent, brățările pot fi încărcate și cu cardul, nu doar cu bani cash; a fost montată o Centrală telefonică și un UPS; au fost înlocuite trapele la cupolă; au fost efectuate lucrări de mentenanță la toboganele interioare și exterioare (șlefuire, vopsire); au fost efectuate lucrări de mentenanță la bazinele interioare și exterioare (înlocuire mozaic distrus, înlocuire rosturi) etc.

De asemenea în 2023, ADP Oradea a demarat un proiect privind realizarea unui bazin exterior de înot la Aquapark Nymphaea, având o lungime de 20 m, lățime de 10 m și adâncime de 1,6 m. Proiectul este evaluat la 4,1 milioane lei, fără TVA, studiul de fezabilitate fiind deja întocmit.

Pe parcursul anului trecut, numărul de vizitatori a crescut de la 342.871, în 2022, la 374.086 de persoane.

La capitolul dotări, printre altele, în anul 2023, au fost achiziționate 60 de umbrele și 400 de șezlonguri, o friteuză pe gaz cu 2 cuve, un sistem de sonorizare etc.

Ștrandul Ioșia a fost vizitat în anul 2023 de către 165.203 peroane – cu 2% mai mult față de anul anterior.

În ceea ce privește Grădina Zoologică, în anul 2023 ea a fost vizitată de 138.914 persoane, cu 9% mai puțin față de anul 2022, când au fost 153.000 de vizitatori.

Colecția de animale de la Zoo Oradea a fost îmbogățită, în anul 2023, cu două exemplare de Mara de Patagonia, un exemplar de Macac japonez și două exemplare de Găină de mătase japoneză.

Pe tot parcursul anului, au fost derulate lucrări de investiții și modernizare menite să crească calitatea serviciilor oferite. În acest sens, a fost achiziționată și o autoutilitară modernă pentru transportul alimentelor pentru animale.

La finalul anului 2023, colecţia prezentată publicului a cuprins 158 de specii şi 800 exemplare.

La Adăpostul Grivei, în 2023, au ajuns 899 câini (față de 496 în anul 2022), dintre care 495 au fost adoptați (245 în anul 2022) şi alți 16 revendicaţi (17 în anul 2022).

În cursul anului 2023, Administrația Domeniului Public Oradea a derulat la Adăpostul Grivei o serie de lucrări de modernizare menite să mărească capacitatea spațiului de preluare și cazare a câinilor fără stăpân, în urma protocolului privind colectarea din cele patru centre de pe raza județului Bihor (Aleșd, Beiuș, Marghita și Salonta). În urma acestor lucrări, în luna iunie 2023, Direcția Sanitar-Veterinară Bihor a reautorizat Adăpostul Grivei la o capacitate de 200 de câini, față de 150 câți puteau fi adăpostiți înainte.

În vederea găsirii unor stăpâni, în fiecare sâmbătă, la Adăpostul Grivei, sunt organizate târguri de adopţii, iar săptămânal, cățeii nou intrați sunt postați pe pagina de Facebook a adăpostului.

Valoarea investițiilor derulate de ADP Oradea la Adăpostul Grivei în anul 2023 se ridică la aproximativ 210.000 lei.

În anul 2023, lângă Adăpostul Grivei din Oradea (str. Corneliu Baba, nr. 19) a fost înființat un Punct de lucru pentru colectarea cadavrelor de animale mici și mijlocii de pe domeniul public al municipiului Oradea, dar și din gospodăriile individuale.

Cadavrele sunt ridicate în urma sesizărilor telefonice sau scrise de la cetățeni, la numerele de telefon: 0359/806.979; 0726/126.891; 0733/055.542 sau pe adresa de email: secretariat@adporadea.ro.

Un nou software la Cimitirul Municipal

În cursul anului 2023, Administraţia Domeniului Public a continuat programul de investiţii început la Cimitirul Municipal Rulikowski. În acest sens, a fost finalizată implementarea noului software; a fost achiziționat un autovehicul pentru colectat, compactat și transport deșeuri; a fost modernizat și extins sediul Cimitirului; au fost construite alte 27 de cavouri în partea dinspre Cartierul Europa; a fost întocmit proiectul pentru realizarea împrejmuirii și a unui Columbar în Cimitirul Evreiesc etc.

În anul 2023, la Cimitirul Municipal Rulikowski, au fost efectuate 1.612 înmormântări, cu 108 mai puține față de 2022, când au fost înhumați 1.720 decedați. De asemenea, în 2023, au fost înregistrate 3.608 contracte de concesionare/reconcesionare, cu 540 mai multe decât în anul 2022, când au fost înregistrate 3.068.

Activitatea în domeniul piețelor orădene

În ceea ce privește domeniul piețelor orădene, în cursul anului 2023, în cazul celor trei piețe agroalimentare și al Pieței 100 au fost continuate sau demarate noi lucrări de modernizare şi amenajare.

Astfel, la Piața Cetate, se apropie de finalizare Hala Legume-Fructe. De asemenea, în cursul acestui an urmează a fi puse la dispoziție spații comerciale în Hala Agroalimentară reconstruită, în mai multe sectoare, cum ar fi: Carne, Lapte, Produse de patiserie și Alimente.

La Centrul de Afaceri Rogerius a fost reamenajat spațiul de relaxare situat deasupra pieței, iar la Piața Decebal au fost derulate lucrări curente de întreținere și reparații.

La Piaţa 100 au fost derulate lucrări pentru extinderea pieței cu suprafața de 144 mp și a fost realizat un acces auto la poarta 2.

Proiecte ADP pentru anul 2024

Conform spuselor directorului, pentru anul 2024, Administrația Domeniului Public își propune să demareze lucrările de construire a bazinului exterior pentru înot la Aquaparkul Nymphaea (în 2023 fiind întocmit studiul de fezabilitate), să continue lucrările la zona de acces și împrejmuire a Cimitirului Municipal, precum și lucrările de împrejmuire și realizarea unui columbar în Cimitirul Evreiesc. De asemenea, se va implementa un nou sistem de acces la Grădina Zoologică și vor continua demersurile privind întocmirea proiectului/studiului de fezabilitate pentru construcția hotelului la Aquaparkul Nymphaea. 

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut