Știri

martie 18, 2016

Share:

Centrul de informare din cadrul Cetății Oradea și-a deschis porțile

news-image

În urma încheierii primelor două etape ale proiectului de revitalizare a Cetăţii Oradea, au fost create condiţiile în vederea reintroducerii acestui monument istoric în circuitul turistic. În acest sens, începând cu data de 17 martie 2016, a fost pus la dispoziţia vizitatorilor un Centru de informare, prin intermediul căruia sunt organizate şi derulate activităţi specifice domeniului turistic.

Centrul de informare funcționează în incinta cetății, în partea stângă a intrării principale, având ca scop promovarea Cetății Oradea, a activităților care se desfășoară aici, precum și organizarea de vizite ghidate pentru turiști.

Personalul Centrului de Informare oferă turiștilor care trec pragul Cetății Oradea materiale de promovare și informații legate atât de istoricul cetății, de la prima atestare documentară, cu etapele parcurse de-a lungul timpului, cât și de importanța culturală și economică a cetății.

Alături de organizarea vizitelor ghidate, printre atribuţiile Centrului de informare se numără şi promovarea manifestărilor care se desfăşoară anual în Cetatea Oradea, pentru a atrage noi turişti, popularizarea proiectelor realizate şi aplicate pentru restaurarea şi revitalizarea Ceţăţii Oradea, precum şi oferirea de informaţii turistice referitoare la Oradea şi judeţul Bihor – cazare, masă, servicii diverse,programe şi trasee turistice, evenimente cu potenţial turistic etc.

Activitatea Centrului de informare, cu un personal format din 5 angajaţi, se desfăşoară atât în sezonul de vară, cât şi în perioada iernii, conform programului de vizitare, după cum urmează:

Septembrie – mai: 08:00 – 16:00, cu ghidaj (în fiecare zi, inclusiv în week-end). Plimbările prin curtea cetăţii sunt permise până la ora 20:00.

Mai – septembrie: 09:00 – 19:00, cu ghidaj (în fiecare zi, inclusiv în week-end). Plimbările prin curtea cetăţii sunt permise până la ora 23:00.

Turiștii vor putea vizita atât cetatea, cu toate corpurile sale, cât și expozițiile organizate acolo:

1. Expoziția Arheologia Cetății Oradea – Sala cu Grifoni

Aici se pot vedea fragmente de vase, podoabe ceramice sau din os, ghiulele, picturi specifice perioadei sec 15-16, stucaturi.

2. Lapidarium – parter și subsol

Aici vizitatorii vor putea vedea ruinele Catedralei Romanice și Gotice, 3 morminte ale unor clerici din perioada medievală, fragmente de ancadramente de uși, ferestre si plăci tombale.

3. Expoziția Rezistență și represiune în Bihor

Expoziţia permanentă despre represiunea din Bihor este găzduită subsolul cladirii K din cetate. Vizitatorii vor putea afla aici detalii despre principalele locuri de represiune din zona Bihorului: Penitenciarul Oradea, sediile Securităţii din judeţ şi Lagărul de internaţi, dar şi despre organizaţiile de rezistenţă anti-comunistă din Bihor şi despre numeroşi foşti deţinuţi politici bihoreni sau din alte părţi.

4. Expoziţia Iluzie si Reflexie, aspecte din viaţa Contelui Banffy Miklos

Vernisajul expoziţiei organizate de Primăria Oradea, în colaborare cu Asociaţia Civică pentru Cetatea Oradea, Muzeul şi Instituţia Naţională de Istorie Teatrală Maghiară. Aici publicul va putea admira o colecţie de obiecte de artă ce au aparţinut Contelui Banffy Miklos precum şi portrete de familie şi reprezentări virtuale, activitatea publicistică, costume ale personajelor din piesele de teatru scrise

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut