Știri

martie 23, 2015

Share:

Fuziunea Oradea-Sînmartin: impozitele în satele aparţinătoare comunei Sînmartin nu vor creşte

news-image

City-managerul Eduard Florea a detaliat în conferința de presă de azi, 23 martie 2015, proiectul de hotărâre privind aprobarea modificării HCL nr. 562/2014 în vederea completării Strategiei pentru alipirea Comunei Sînmartin la Municipiul Oradea.

Conform acestui proiect, în cazul în care la referendumul din 10 mai cetăţenii se vor pronunţa în favoarea fuziunii Oradiei cu comuna Sînmartin, satele aparţinătoare comunei Sînmartin (Betfia, Cordău, Cihei, Haieu şi Rontău) vor deveni sate aparţinătoare Municipiului Oradea, fără însă a se modifica reglementările în vigoare privind impozitele şi taxele, creşterea animalelor şi cultivarea plantelor etc. Satul Sînmartin va deveni cartier al municipiului Oradea, iar statutul staţiunilor turistice Băile Felix şi Băile 1 Mai nu se va modifica, acestea preluând rangul I al municipiului Oradea.

„În urma sondajului de opinie, s-a constatat că principala temere a locuitorilor din Sînmartin este cea legată de creșterea impozitelor și taxelor locale. Legea nr. 351/2001, care clasifică localitățile țării pe 6 ranguri, ne dovedește că nu se va întâmpla acest lucru. În urma fuziunii, Oradea va rămâne tot oraș de rang I, iar localitatea Sînmartin, care devine prin alipire cartier al municiului Oradea, preia automat rangul municipiului împreună cu cele două stațiuni: Băile Felix și Băile 1 Mai, cele două păstrându-și statutul de stațiuni turistice. Satele aparținătoare comunei Sînmartin (Betfia, Cordău, Cihei, Haieu şi Rontău) își păstrează rangul V, vor rămâne tot sate, dar aparținătoare municipiului Oradea și li se vor aplica aceleași reglementări legale privind impozitarea, creșterea animalelor, cultivarea plantelor ca și până acum”, a afirmat city managerul Eduard Florea

„Este foarte important ca oamenii să știe că impozitele în satele aparținătoare Sînmartinului nu vor crește. Dezvoltarea turismului se poate face doar prin alipirea Municipiului Oradea cu Sînmartin, numai dacă reușim să punem împreună tratamentele balneare care se oferă în stațiune cu ofertele de petrecere a timpului liber pe care le are Oradea pentru turiști, mai exact: un centru istoric cu clădiri reabilitate, magazine etc”, a completat primarul Ilie Bolojan.

Consecinţele fiscale ale acestor reglementări sunt următoarele:

Sînmartin, Băile Felix

şi Băile 1 Mai

Cihei, Cordău, Betfia, Haieu, Rontău

Impozitul pe clădiri cetăţeni

Se va majora de 2 ori, după trecerea celor 15 ani

Nu se modifică

Impozitul pe clădiri firme

Se reduce cu 33% de la 1,5% la 1%

Impozitul pe autovehicule cetăţeni

Nu se modifică

Nu se modifică

Impozitul pe autovehicule firme

Nu se modifică

Nu se modifică

Impozitul pe terenuri cetăţeni

Se va majora de 2 până la 4 ori, după trecerea celor 15 ani

Nu se modifică

Impozitul pe terenuri firme

Se va majora de 2 până la 4 ori

Nu se modifică

Taxa hotelieră

Nu se modifică

Nu se modifică

Avizul de funcţionare pentru firme

Se reduce de la 50-1000 lei/an la o sumă fixă 30 lei/an

Autorizaţia de alimentaţie publică

Nu se modifică

Tarife ocupare domeniul public

Nu se modifică

Taxele privind autorizarea construcţiilor

Nu se modifică

> Pe acest subiect, vezi şi: Oradea şi Sînmartin – fuziune pentru prosperitate

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut