Știri

iulie 14, 2016

Share:

O strategie pentru un oraş inteligent: Oradea Smart City

news-image

Azi, 14 iulie 2016, a avut loc în sala mare a Primăriei Oradea evenimentul de lansare a proiectului „Strategiei de informatizare a municipiului Oradea 2016 – 2020”, eveniment care a fost moderat de city-managerul Primăriei Oradea, dl. Eduard Florea.

La eveniment au mai participat primarul Ilie Bolojan, gen. Marcel Opriş – director general al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, dl. Stelian Brad – preşedintele Asociaţiei Cluj IT, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor locale, ai societăţilor comerciale, ai mass-media.

Firma câştigătoare a licitaţiei, care va realiza strategia de informatizare a municipiului, este Asociaţia Cluj IT. Experţii cooptaţi de Primăria Oradea pentru selecţia acestui consultant au fost Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Bihor şi Oradea Tech Hub.

În deschiderea evenimentului de azi, primarul Ilie Bolojan a spus: „Vă mulţumesc tuturor celor prezenţi la lansarea acestui proiect! Mulţumesc d-lui Marcel Opriş pentru sprijinul acordat şi d-lui Eduard Florea, care a fost promotorul acestui proiect. Pentru ca un oraş să se dezvolte trebuie să respecte câteva condiţii. Astăzi, în contextul globalizării, digitalizarea devine un element obligatoriu. Pentru aceasta, trebuie să analizăm stadiul în care suntem şi să ne punem cu toţii de acord, astfel încât bazele noastre de date să fie compatibile, pentru ca în final informaţiile oferite cetăţeanului să fie mai ieftine şi mai rapide”.

În continuare, city-managerul Eduard Florea a făcut o prezentare detaliată a proiectului strategiei de informatizare a municipiului Oradea 2016 – 2020, punctând ce va aduce nou această strategie, motivele pentru care Oradea vrea să devină „smart city”, dar şi paşii pe care Oradea i-a făcut până acum în dezvoltarea sa ca „smart city”.

„Unul dintre obiectivele majore ale acestui proiect este creşterea calităţii vieţii cetăţenilor. Când cetăţeanul depinde de orarul unei casierii pentru a-şi plăti o anumită taxă sau pentru a face o sesizare către o instituţie, atunci calitatea vieţii sale nu este una foarte bună. În aceste condiţii, tehnologia este cea care ne poate ajuta să nu depindem de timp şi de spaţiu în raporturile normale cu o instituţie. De la o eficienţă a actului administrativ, trebuie să mergem înainte şi să gândim o eficienţă în favoarea cetăţeanului, care nu trebuie privit ca şi contribuabil, ci ca şi client al nostru”, a spus city-managerul Eduard Florea.

În completare, generalul Marcel Opriş, directorul general al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, a spus: „Acest proiect este o provocare la adresa cetăţenilor, la adresa opiniei publice. Nu există alt scop al acestor servicii electronice decât acela de a ne face viaţa mai uşoară, mai bună. Un proiect reuşit în acest sens s-a derulat cu ocazia alegerilor locale, prin scanarea actelor de identitate ale votanţilor cu ajutorul tabletelor din secţiile de vot. Din fericire, Oradea este unul din oraşele civilizate din România, unde cetăţeanul îşi obţine documentele într-un mod facil. Ceea ce pot să vă spun, este că întreaga expertiză a instituţiei va fi pusă la dispoziţia acestui proiect.”

În finalul evenimentului, directorul Asociaţiei Cluj IT, dl. Stelian Brad, a prezentat asociaţia pe care o conduce, modul în care aceasta s-a dezvoltat şi modul în care aceasta va realiza strategia de informatizare a municipiului Oradea. „Deşi, Primăria Oradea este promotorul acestui proiect, este nevoie de sincronizarea forţelor întregii comunităţi. Acest proiect va deschide un număr semnificativ de inovaţii la nivel local. Din păcate, la nivel global există un management inadecvat al resurselor, astfel încât un sfert din ceea ce se produce pe planetă se risipeşte, tocmai de aceea trebuie să trecem de la soluţii fragmentate la soluţii integrate”, a precizat Stelian Brad.

În ataşament găsiţi o prezentare detaliată power -point și o sinteza a conferintei.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut