Știri

decembrie 22, 2017

Share:

OTL a prezentat cele 10 garnituri de tramvai achiziționate din Berlin

news-image

Viceprimarul Mircea Mălan a participat azi, 22 decembrie 2017, la conferința de presă organizată de OTL, în care au fost prezentate cele 10 garnituri de tramvai Tatra second hand, achiziţionate din Berlin.

La conferința de presă au participat: directorul general Viorel-Mircea Pop, directorul economic Romeo Nica și directorul tehnic Adrian Revnic.

Viceprimarul Mircea Mălan a explicat situația actuală a bazei de transport OTL, care sunt necesitățile trasportului public în comun, dar și rațiunile pentru care au fost achiziționate aceste 10 tramvaie second hand: „Scopul pe care noi îl urmărim este acela de a asigura un transport public de cât mai bună calitate pentru orădeni și pentru cei care vizitează Oradea. Astăzi OTL-ul are nevoie zilnic de aproximativ 45 de tramvaie în funcțiune și vreo 5 tramvaie aflate mereu în rezervă, ca înlocuire pentru tramvaiele ce intră în mentenanță. Avem 10 tramvaie Siemens achiziționate acum câțiva ani și care funcționează bine. Acum am decis să achiziționăm cele 10 tramvaie din Berlin, care sunt second hand, dar sunt modernizate. Practic, astfel de tramvaie încă mai circulă prin Berlin. Ne mai dorim ca până în anul 2020 să achiziționăm încă 20 de astfel de tramvaie, tot din Berlin. De asemenea, mai încercăm pe Axa de mobilitate și pe fondurile transfrontaliere să achiziționăm cel puțin 10 tramvaie noi, astfel încât OTL să dispună de o flotă de tramvaie de calitate”.

Aceste tramvaie Tatra au fost fabricate între anii 1988-1990, cu mențiunea că au fost modernizate în 1996-1998 prin programele nemțești de modernizare a transportului public.

Costul unui astfel de tramvai second hand a fost de 25.000 euro/bucată + 10.000 euro transportul acestuia din Berlin în Oradea.

Fiecare tramvai dispune de 33 de locuri pe scaune tapițate și 66 în picioare, numărul acestora din urmă putând fi mărit prin dislocarea de scaune.

Toate tramvaiele dispun de un sistem modern, care permite ca la frânare să se recupereze energie electrică, într-un procent de cel puțin 27%.

De asemenea, fiecare tramvai dispune de încălzire prin convecție, uși automate cu deschidere exterioară, buton uși interior și exterior (buton acces cărucior copii – ușa 4).

Directorul OTL Viorel-Mircea Pop a explicat care sunt motivele pentru care ideea de a moderniza vechile tramvaie, vechi de 40-45 de ani, nu a funcționat: „Ne dorim ca publicul călător să se convingă de calitatea acestor tramvaie! Atunci când tramvaiele au fost duse la Astra Arad pentru modernizare, am ajuns la concluzia că ar trebui schimbat complet șasiul acelui tramvai sau motorul tramvaielor, astfel că în acea sumă de 35.000 euro, numai pe parte electrică și electronică, nu ne încadram. Avem un tramvai vechi pe care l-am modernizat, dar numai pe partea electrică a ajuns undeva la 50.000 euro, astfel încât această ofertă pe care am găsit-o la Berlin la această oră a corespuns. În ceea ce privește transportul tramvaielor de la Berlin la Oradea, țin să vă aspun că transportul este agabaritic, aceasta înseamnă lungime, lățime, înălțime și greutate. Acest tramvai a fost agabaritic din punct de vedere al lungimii, el având pe trailer 19 m, în condițiile în care trailerul normal este de 13,54. Acea diferență de aproape 6 m a trebuit plătită prin toate țările prin care a trecut. Totodată, a fost nevoie de însoțire cu mașini a convoiului”.

În perioada dintre Crăciun și Anul Nou, se vor monta pe noile tramvaie achiziționate toate echipamentele de GPS și informare, după care acestea urmează să între în funcțiune și să deservească publicul călător.

În atașament găsiți o galerie foto.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut