Știri

ianuarie 05, 2017

Share:

S-au încheiat lucrările de amenajare a etajelor III şi IV din cadrul Centrului Oncologic

news-image

La Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” au fost inaugurate joi, 5 ianuarie 2017, etajele III şi IV ale Centrului Oncologic. La inaugurare, din partea Primăriei Oradea a participat primarul Ilie Bolojan, arhitectul-şef Adriana Lipoveanu şi administratorul public Dacian Palladi.

Proiect al Primăriei Oradea, Centrul Oncologic a fost realizat în anul 2012, cu sprijinul substanţial al Ministerului Sănătăţii. Primarul Ilie Bolojan a mulţumit, cu ocazia inaugurării etajelor III şi IV, celor doi miniştri care au contribuit hotărâtor la finanţarea acestui centru, Cseke Atilla şi Ladislau Ritli, precum şi domnului Gheorghe Carp, manager al Spitalului Judeţean, care a fost unul dintre cei care au contribuit la această idee de a avea un Centru Oncologic la Oradea.

„Dacă până acum acest tip de finanţări era asigurat fie de Primăria Oradea, fie de Ministerul Sănătăţi, fie din fonduri europene, acum este prima dată – şi doresc să felicit conducerea spitalului pentru acest lucru – când aceste finanţări sunt asigurate de spital”, a spus primarul Ilie Bolojan. „Aceste spaţii care erau neterminate, sunt aduse în acest stadiu, urmând să fie folosite de cele două secţii, cea de hematologie şi cea de oncologie. Le mulţumesc tuturor care au contribuit la aceste lucrări: Clubului Rotary care a finanţat proiectul, firma Trameco care a lucrat aici, şi toţi cei care s-au implicat într-o formă sau alta, cum sunt cei de la Caritas Catolica, Episcopia Romano-catolică”, a mai spus primarul Ilie Bolojan.

Etapele amenajării etajelor III şi IV

În data de 15.12.2016 au fost finalizate lucrările de amenajare a etajelor III şi IV la Centrul Oncologic din cadrul Spitalului Clinic Municipal ,,Dr.Gavril Curteanu” Oradea, iar recepţia finală a lucrărilor a avut loc în data de 22.12.2016.

Lucrările de amenajare a etajelor III şi IV au fost executate de către S.C TRAMECO SRL, lucrări care au început la data de 12.09.2016. Perioada de execuţie a acestor lucrări a fost de 3 luni.

Proiectul pentru aceste lucrări a fost realizat de CLUBUL ROTARY, care a sponsorizat spitalul. Etajele III şi IV au fost executate din fondurile Primăriei Oradea şi din fondurile proprii ale Spitalului Municipal, iar P+2E au fost finanţate de Ministerul Sănătăţii şi Primăria Municipiului Oradea.

Lucrările de amenajare a etajelor III şi IV au constat în compartimentarea spaţiilor existente precum şi execuţia lucrărilor de instalaţii electrice, sanitare, fluide medicale etc.

Valoarea contractată a lucrărilor de compartimentare a fost în sumă de 2.789.063 lei cu TVA, iar valoarea totală pentru punerea în funcţiune a acestor etaje a fost de 2.827.579 lei şi se compune din: lucrări de amenajare – 2.511.039 lei cu TVA; proiectare (sponsorizare) – 32.136 lei; taxe, avize, etc. – 32.287 lei şi mobilier – 252.117 lei.

Centrul Oncologic orădean deserveşte Bihorul şi judeţele învecinate

Centrul Oncologic orădean a fost inaugurat la finalul anului 2012, însă iniţiativa construirii a apărut în anul 2010, când în şedinţă de Consiliu Local s-au aprobat şi indicatorii tehnico-economici pentru această importantă investiţie. După deschidere, centrul a preluat o serie de cazuri oncologice, pentru care pacienţii erau nevoiţi înainte să facă drumul la Cluj sau alte centre învecinate.

În anul 2012 s-a aprobat supraetajarea cu încă două nivele a Centrului Oncologic cu scopul asigurării spaţiului adecvat desfăşurării activităţii medicale în alte patologii oncologice.

Cazurile de spitalizare continuă de oncologie şi radioterapie sunt de aproximativ 2900-3000/an. Procedurile care se fac în spitalizare de zi sunt în număr de 21 660 pe an. Cazurile noi la sfârşitul anului 2016 pe radioterapie sunt de 1060 şi pe oncologie de 1921, deci în total 2981 cazuri noi pe an.

Obiectivele de dezvoltare ale Centrului Oncologic orădean

Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre ceea ce trebuie făcut în continuare pentru dezvoltarea acestui centru: „În continuare, noi trebuie să dezvoltăm zona de oncologie pe două componente: partea de radioterapie, pentru că lucrând cu un singur aparat, ori de câte ori acesta intră în mentenanţă sau apar alte probleme, nu se mai poate asigura continuitatea tratamentelor, iar partea a doua este partea de chirurgie oncologică, pentru că un centru oncologic fără partea de chirurgie nu este un centru complet. Colaborarea cu Universitatea din Oradea şi cu Facultatea de Medicină este una vitală, pentru a dezvolta atât partea de medicină oncologică, dar şi partea de fizică pentru buna funcţionare a acestor aparate medicale. În final, le mulţumesc tuturor celor care lucrează aici pentru ceea ce au făcut şi ceea ce vor face pentru aceşti pacienţi care le trec pragul”.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut