Știri

octombrie 10, 2018

Share:

SERVICII SUPLIMENTARE PENTRU COPIII DIN CREŞE

news-image

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, în cadrul unui protocol de colaborare cu dna psiholog Simona Hinţ, a iniţiat o acţiune de diagnosticare precoce a întârzierilor de limbaj, tulburărilor cognitive, inclusiv a celor de spectru autist, la copiii care frecventează creşele orădene. Proiectul vine în sprijinul părinţilor acestor copii, oferind asistenţă din partea specialiştilor.

Astfel, a avut loc prima întâlnire din cadrul acţiunii, susţinută de către dr psiholog Simona Hinţ, unde, împreună cu coordonatoarele creşelor şi dr. Anca Mureşan, medic în cadrul creşelor, s-au stabilit etapele şi metodele care vor fi aplicate în vederea derulării screening-ului. Au fost abordate cauzele, formele, statistici şi simptomele tulburărilor de spectru autist şi nu numai.

Nevoia iniţierii acestei acţiuni a fost dată de faptul că tot mai mulţi copii cu probleme de spectru autist sunt depistaţi prea târziu, moment în care intervenţia şi tratamentul este mult mai greu şi costisitor, mulţi dintre părinţi neputând susţine material acest tratament.

Este bine de ştiut că identificarea corespunzătoare şi intervenţia sau direcţionarea către profesionişti în domeniu, terapeuţi specializaţi în analiza comportamentală aplicată, pot să reducă riscurile unui comportament disfuncţional ulterior pentru aceşti copii.

Intenţia noastră este evaluarea psihologică a copiilor cu vârstă cuprinsă între 1 şi 4 ani, din creşele din Oradea şi acordarea de servicii de specialitate pentru copiii identificaţi cu întârzieri în dezvoltarea cognitivă.

„Nu este vina nimănui pentru aceste tulburări, este doar o lipsă de informare, autismul fiind încă un subiect tabu. În urmă cu 19 ani, îmi doream ca cineva să îmi spună că fetiţa mea are tulburări de spectru autist şi să-mi spună, simplu, copilul meu are nevoie de ajutor. M-am numărat printre puţinii părinţi care nu au negat diagnosticul şi au încercat să găsească o soluţie. Dau acest sfat tuturor părinţilor, să acţioneze şi să îşi asume deciziile pe care le iau în legătură cu copiii lor. Sunt fericită că în cadrul acestui proiect, unde am fost invitată de către dna Arina Moş, pot să dau o mână de ajutor tuturor celor care mi-o cer” a precizat d-na Simona Zlibuţ, mama unui copil cu autism.

Simona Hinţ a subliniat: „Cu cât depistăm mai repede aceste tulburări, fie ele de spectru autist sau de altă natură, cu atât perioada de recuperare este mai scurtă şi mai facilă, vindecarea fiind garantată în proporţie de 95 %, uneori chiar de 100%.”

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut