Știri

decembrie 16, 2016

Share:

Specialişti în Art Nouveau s-au întâlnit la Oradea pentru a pregăti Proiectul privind protecția și promovarea sustenabilă a moștenirii culturale Art Nouveau în regiunea Dunărea

news-image

Azi, 16 decembrie 2016, s-a încheiat la Cetatea Oradea întâlnirea tehnică dintre mai mulţi specialişti implicaţi în proiectul din cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Dunărea, având ca obiectiv protecţia şi promovarea sustenabilă a moştenirii culturale Art Nouveau în regiunea Dunării.

Proiectul a fost demarat anul trecut sub coordonarea Primăriei Oradea, care în calitate de lider de proiect a reuşit să creeze un parteneriat cu 12 organizaţii şi instituţii.

La întâlnirea tehnică a participat d-na Mihaela Vrabete – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care și-a arătat susținerea față de acest proiect.

La finalul acestei întâlniri tehnice a avut loc şi o conferinţă de presă la Cetatea Oradea. La aceasta au participat: arhitect şef Adriana Lipoveanu, Instituţia Arhitectului Şef; doamna Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei de Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor; domnul Sebastian Boniş, consultant de specialitate, dar și reprezentanții instituțiilor partenere.

Coordonatorul proiectului, dl. Sebastian Boniş a spus în deschiderea conferinţei: „Anul acesta în luna septembrie am fost anunţaţi că proiectul nostru a fost selectat pentru finanţare, iar valoarea totală a acestuia este de de 1.650.000 euro, valoare care se va distribui în diferite sume între parteneri. Proiectul va demara la 1 ianuarie 2017 şi se va întinde pe durata a 30 de luni, respectiv până la 30 iunie 2019. Întâlnile pe care le-am avut de miercuri, 14 decembrie şi până astăzi au avut rolul de a stabili responsabilităţile fiecărui partener, dar şi de a parcurge în detaliu etapele proiectului. Bugetul pe care îl are Oradea este de 320.000 euro, din care 85% reprezintă cofinanţare europeană, 13% cofinanţarea Guvernului României, şi 2% contribuţia proprie a oraşului.”

Prezentă la conferinţa de presă, arhitectul şef al oraşului, d-na Adriana Lipoveanu a vorbit despre componenta turistică foarte importantă a acestui proiect. „Marele merit al acestui proiect este că aduce împreună foarte mulţi specialişti în Art Nouveau. Dacă stăm să ne uităm la posibilităţile turistului, undeva în Austria, pe lângă Budapesta, se opreşte orizontul turistic vizavi de acest curent artistic Art Nouveau. Tocmai de aceea, proiectul nostru doreşte să aducă la lumină toate comorile Art Nouveau care sunt specifice Europei Centrale sau Europei de Est. Noutatea acestui proiect va consta şi în realizarea unui film documentar care va prezenta valorile fiecărei ţări partenere, şi care apoi va fi promovat pe mai multe canale. Un alt obiectiv deosebit de important al proiectului este crearea unei baze de date, care momentan nu există, cu specialişti în toate domeniile conexe curentului Art Nouveau.”

În luna noiembrie a anului trecut, Primăria Municipiului Oradea a iniţiat şi depus acest proiect în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Dunărea, având ca obiectiv protecţia şi promovarea sustenabilă a moştenirii culturale Art Nouveau în regiunea Dunării.

În urma primei evaluări a proiectelor depuse, proiectul Municipiului Oradea a fost selectat între primele 100, din totalul de 613 idei de proiecte, fiind astfel invitat să depună documentaţia pentru a doua etapă a procesului de evaluare.

Relevanţa subiectului propus, precum si activităţile planificate în cadrul proiectului au atras instituţii prestigioase, iar Primăria Municipiului Oradea şi-a asumat astfel rolul de lider la nivel regional în acest domeniu.

Parteneri în cadrul proiectului sunt:

1. Muzeul de Arte Aplicate – Budapesta, Ungaria

2. Institutul de Planificare Urbană a Republicii Slovenia – Ljubljana, Slovenia

3. Muzeul de Artă Contemporană MAK – Viena, Austria

4. ICOMOS Romania – Bucureşti, România

5. Muzeul de Arte şi Meşteşuguri – Zagreb, Croatia

6. Compania publică de promovare turistică „Szeged şi Regiune” – Szeged, Ungaria

7. Fundaţia Bibliotecii Academiei de Ştiinţe şi pentru Sisteme Informatice – Sofia, Bulgaria

8. Primăria Subotica – Serbia

9. Institutul Republican pentru Protejarea Monumentelor Culturale – Belgrad, Serbia

Parteneri asociaţi:

10. Reţeaua Europeană a Oraşelor Art Nouveau – Bruxelles, Belgia

11. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Bucureşti, România

Întregul proces privind depunerea proiectului a fost coordonat de către doamna arhitect şef Adriana Lipoveanu, Instituţia Arhitectului Şef, doamna Angela Lupşea, director executiv al Fundaţiei de Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor şi domnul Sebastian Boniş, consultant de specialitate. Valoarea totală a proiectului este de 1.650.000 euro, din care Municipiului Oradea are 320.000 euro, format din: 2% contribuţie locală, 13% contribuţia Statului Român şi 85% finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Proiectul va oferi Municipiului Oradea un set de instrumente care să permită o protecţie mai eficientă a patrimoniului istoric reprezentat de curentul Art Nouveau prin intermediul unei unităţi de coordonare din regiunea Dunării. Oradea va elabora un plan urbanistic pentru zona construită protejată din centrul oraşului, inclusiv 5 planuri de management al unor clădiri reprezentative stilului Art Nouveau cu o valoare deosebită. De asemenea, specialişti în domenii relevante (urbanism, managementul public al valorilor culturale, arhitecţi, restauratori) vor avea ocazia să participe la cursuri de specializare, în cadrul cărora vor avea acces la cele mai performante metode din domeniu, practicate la nivel european.

Prin acest proiect, Oradea va beneficia de o largă mediatizare la nivel european şi, nu în ultimul rând, de instrumentele de promovare turistică incluse în acţiunile care se vor realiza, cum ar fi o aplicaţie mobilă pentru prezentarea valorilor Art Nouveau, un film de prezentare a curentului Art Nouveau în regiunea Dunării (incluzând şi Oradea), respectiv organizarea în 2017 şi 2018 a unei serii de evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, sărbătorită simultan în 8 oraşe europene din regiunea Dunării.

În atașament găsiți un material cu participanții la întâlnire, dar și cu desfășurătorul întâlnirii.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut