Știri

noiembrie 22, 2017

Share:

Un nou proiect de reabilitare a malului stâng al Crișului Repede, pe tronsonul cuprins între Podul Sf. Ladislau și Podul Centenarului

news-image

Viceprimarul Mircea Mălan a susținut în această dimineată o conferință de presă, în cadrul căreia a prezentat două proiecte de reabilitare urbană, în privința cărora Primăria Oradea așteaptă idei de îmbunătățire și sugestii de la cetățeni: proiectul care vizează reabilitarea malului stâng al Crișului Repede, pe tronsonul cuprins între Podul Sf. Ladislau și Podul Centenarului, și cel care privește reabilitarea str. Aurel Lazăr și transformarea ei în stradă pietonală.

„Sunt două proiecte, care fac parte din imaginea de ansamblu a orașului Oradea: centrul istoric pe care în ultimii ani încercăm să îl aducem la un nivel de calitate cât mai bun, prin restaurarea fațadelor clădirilor, prin reabilitarea spațiilor publice din zona centrală, încercând să extindem pe cât posibil suprafețele pietonale pentru a le pune la dispoziția cetățenilor. O cerință este mereu aceeași: de a găsi acele concepte, acele soluții de arhitectură care nu parazitează ceea ce există valoros aici, încercând, totodată, să aducă un plus de valoare spațiilor, astfel încât să reușim să lăsăm o amprentă de calitate asupra celor mai importante clădiri din orașul nostru”, a spus viceprimarul Mircea Mălan în deschiderea conferinței de presă.

În ceea ce privește proiectul privind reabilitarea malului stâng al Crișului Repede pe tronsonul cuprins între Podul Sf. Ladislau și Podul Centenarului, acesta s-a aflat în dezbaterea Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajarea Teritorului (CMUAT).

În ceea ce privește modul în care a fost primit acest proiect, care este practic a patra variantă de amenajare, viceprimarul Mircea Mălan a spus: „Toți membrii CMUAT au apreciat acest proiect. Este rodul efortului unei echipe complexe în care au lucrat arhitecți de la firma Noua Opțiune din Baia Mare, împreună cu arhitecți și specialiști locali, inclusiv designerul Adian Sabău, cel care a avut un cuvânt important de spus în ceea ce privește Podul Sf. Ladislau și Piața Unirii”.

Proiectul dorește restaurarea întregii zone, cuprinzând stâlpii, corpurile de iluminat şi jardinierele, operă a arhitecţilor Jozsef şi Laszlo Vago, precum şi coborârea spre cursul de apă, care se dorește pusă în valoare, astfel încât zona să devină una atractivă, completând armonios, prin amenajare, imaginea clădirilor istorice din jur.

Proiectul a urmărit ca malul apei, cu acel zid masiv de beton, prin niște stâlpi foarte simpli și prin zone verzi, inclusiv cu coborârile spre Criș, să ofere orădeanului o senzație de siguranță și de liniște.

Materialele folosite vor fi de foarte bună calitate, malul fiind amenajat cu granit din blocuri masive. Zona verde va cuprinde doar plante care cresc în mod natural pe malul Crișului. De asemenea, va exista posibilitatea ca pietonii să treacă pe sub podul Sf. Ladislau. Aleea care duce spre Podul Centenarului se va extinde în consolă peste Criș, unde apare o balustradă foarte simplă, cu replicarea balcoanelor care azi sunt construite din beton și fier.

Trotuarul va fi pavat cu piatră, în mod similar cu Piața Unirii. Totodată, va exista o pistă de biciclete până la Podul Sf. Ladislau, amenajată pe carosabil, lângă trotuar.

„Practic eliminăm parţial conflictul de trafic între pietoni și autoturisme, conflict care există astăzi pe Podul Sf. Ladislau”, a completat viceprimarul Mălan.

În momentul în care ABA Crișuri va finaliza lucrările, Primăria va continua proiectul de reamenajare a malului. În perioada următoare, se va scoate la licitație proiectul tehnic și execuția lucrărilor, astfel încât până la finele anului 2018 acest proiect să fie finalizat.

Astfel, ceea ce este efectiv amplasat în albia Crișului Repede ține de ABA Crișuri, și ei vor lărgi acest element din beton pentru ca promenada să fie mai generoasă, și tot ceea ce ține de lucrările de finisaj a ceea ce face ABA Crișuri pe de o parte, restaurarea întregului zid, stâlpi, restaurarea balustradei și a stâlpilor proiectați de frații Vago, inclusiv pavarea cu piatră a trotuarului până la carosabil este ceea ce urmează să fie realizat de către Primăria Oradea, a mai arătat viceprimarul Mircea Mălan.

În atașament găsiți o galerie foto.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut