Știri

august 12, 2024

Share:

Zilele Culturii Maghiare Oradea, la o nouă ediție

news-image

În fiecare an, Oradea sărbătorește comunitatea maghiară locală, printr-un eveniment care promovează bogata tradiție culturală și artistică a comunității maghiare, precum și istoria comună pe care o împărtășim. Evenimentul oferă o oportunitate ideală pentru ca oamenii din diverse comunități să se familiarizeze cu tradițiile și obiceiurile maghiare, consolidând astfel legăturile culturale și promovând înțelegerea și respectul reciproc.

Ediția 2024 a Zilelor Culturii Maghiare Oradea se desfășoară în perioada 20-21 august și cuprinde numeroase activități culturale: spectacole de dans susținute de ansambluri din Oradea, Berettyóújfalu, Debrețin și Budapesta, un târg de produse agricole și de artizanat, un spectacol de teatru, ceremonia de sfințire a pâinii și mult așteptatele care alegorice cu flori.

Și anul acesta, patru care alegorice vor poposi în Piața Unirii în dimineața zilei de 21 august, unde vor putea fi admirate până seara la ora 19:00. Cele patru care alegorice care vor ajunge anul acesta din orașul Debrețin în Piața Unirii din Oradea reprezintă: „Nufărul” – carul comun al orașelor Oradea și Debrețin, coroana Sfântului Ștefan, carul Poștei Maghiare și carul Centrului de Formare Profesională din Debrețin.

Carul de flori comun al orașelor Oradea și Debrețin: „Nufărul” – Carul cu flori realizat anul acesta în colaborare între cele două orașe înfrățite este o compoziție florală impresionantă care întruchipează un nufăr deosebit. Nufărul este un simbol al purității și inocenței, amintind totodată de apele termale binefăcătoare din ambele regiuni. În jurul său zboară libelule, simboluri ale bucuriei și speranței, evocând stilul Art Nouveau, o perioadă ilustrată în arhitectura splendidă prezentă în Oradea și Debrețin. Carul cu flori comun reprezintă nu doar colaborarea armonioasă dintre cele două orașe, ci și promisiunea unui viitor plin de speranță și bucurie.

Coroana Sfântului Ștefan – reprezintă coroana cu care au fost încoronați cei mai mulți dintre suveranii Regatului Ungariei, din Evul Mediu începând cu 1075 și până în data de 30 decembrie 1916.

Carul Poștei Maghiare  – denumirea compoziției: „Sunt multe flori, dar o singură grădină.”

Carul cu flori al Poștei Maghiare transmite un mesaj inspirat din lumea basmelor, subliniind că în comunitățile în care se muncește pentru aceleași obiective, fiecare contribuție este esențială, iar bucuria cea mai mare este să celebreze împreună rezultatele obținute. Compoziția face referire la importanța activităților zilnice simple, aparent firești, dar indispensabile, și reprezintă importanța protejării micilor creaturi din lumea zânelor. Similar, angajații poștei își desfășoară activitatea indispensabilă în slujba comunității, pentru a răspunde cerințelor populației și întreprinderilor. Un alt mesaj transmis de „comunitatea zânelor” este acela de protecția mediului, un obiectiv important al Poștei Maghiare.

Carul cu flori al Centrului de Formare Profesională din Debrețin

„Viziune, Cunoaștere, Inovație” – acestea sunt cele trei atribute cheie promovate de carul cu flori al Centrului de Formare Profesională din Debrețin. În cele 11 instituții de formare profesională din Debrețin, reprezentate de carul cu flori, sunt formați specialiști capabili să modeleze un viitor de succes și durabil. Compoziția carului cu flori de anul acesta simbolizează o misiune potrivit căreia elevii nu doar dobândesc o meserie, ci și o viziune de viitor pentru o viață întreagă.

Programul Zilelor Culturii Maghiare Oradea 2024

17 – 21 august, zilnic

Piața Unirii

10:00 – 22:00 Târg de produse agricole și artizanat

20 August

Piața Ferdinand 

19:00 – Spectacol de dans popular, Grupul de Dans Popular Bajnóca din Berettyóújfalu

19:30 – Sfințirea și distribuirea pâinii noi – reprezentanții cultelor istorice maghiare binecuvântează pâinea nouă

21 august

Piața Unirii

10:00 – 10:30 – Prezentarea carelor alegorice

10:00 – 19:00 – Expoziția carelor alegorice

16:30 – Spectacol de dans, Echipa de majoretele Mystique Oradea

17:00 – Spectacol de dans, Ansamblul de Majorete din Debrețin

17:30 – Spectacol de dans, Ansamblul de Dans Popular Főnix

18:00 – Spectacol de dans, Clubul de Dans Sportiv „Dance Universe”

18:30 – Orchestra de suflători ai Școlii de Muzică Zichy Géza din Hajdúszoboszló

Teatrul de Stat Oradea

19:00 – Spectacol de dans „Ecoul Carpaților” – Ansamblul Național Maghiar din Budapesta

* Biletele cu loc pentru spectacol se vor putea prelua de la casieria Teatrului Szigligeti Oradea începând de vineri, 16 august 2024. Accesul la spectacol este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Zilele Culturii Maghiare Oradea este un eveniment organizat de Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea. Parteneri: Asociația Agricultorilor din Valea Ierului, Asociația Civică Maghiară, Asociația Sfântul Ladislau, Teatrul Szigligeti Oradea, Centrul de Cultură al Județului Bihor.

Urmărește-ne pe Social Media:

CONSTRUIT CU IN ROMANIA
© Copyright 2023
Sari la conținut