Dacă vrei să construiești
Dacă vrei să construiești
Dreptul real de a obține o autorizație de construire este dreptul pe care îl are proprietarul unui teren sau al unei construcții de a solicita autorităților locale permisiunea de a efectua lucrări de construcție, reconstrucție, modificare, extindere, reparare, consolidare sau desființare a unei clădiri. Acest drept este reglementat de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și unele măsuri pentru realizarea locuințelor.
Este necesar să te asiguri că ai un drept asupra imobilului (teren sau construcție) asupra căruia vrei sa intervii – adică să fii proprietar sau titular al unui drept real care să permită să construiești. De exemplu, poate fi un drept de superficie sau altul, așa cum este reglementat în Legea nr. 50/1991 actualizată, Anexa 2, pct. 10.
Deoarece construirea este permisă în intravilanul localităților (cu unele excepții prevăzute de aceeași lege ca mai sus), dacă terenul este situat la periferia Oradiei, trebuie să te asiguri că acesta face parte din intravilan. Din păcate, de multe ori extrasul de Carte Funciară nu este relevant în acest sens, deoarece Agenția pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) nu are actualizată baza de date, așa ca te îndrumăm, dacă ai dubii, să soliciți Primăriei Oradea eliberarea unei adeverințe de intravilan/extravilan.
Dacă vrei să construiești în municipiul Oradea, trebuie să știi că ai nevoie de mai multe acte și avize care să-ți permită începerea lucrărilor. În primul rând, trebuie să obții un Certificat de urbanism de la Primăria Oradea, care îți va prezenta informații cu privire la caracteristicile construcțiilor ce pot fi edificate pe terenul tău.
Niciodată să nu începi să construiești / să reabilitezi / să modernizezi / să amenajezi / să demolezi fără să ceri în prealabil, un certificat de urbanism în scopul dorit – construire, extindere etc. Nu mai este nevoie să te deplasezi la primărie pentru aceasta dacă nu vrei, deoarece poți depune cererea, încărca documente, face plățile - toate online - de oriunde ai posibilitatea să folosești un computer, o tabletă sau un smartphone, iar certificatul de urbanism va fi livrat online, prin e-mail către adresa electronică indicată de tine.
Poate vrei să construiești o clădire cu o altă funcțiune decât cea a clădirilor învecinate sau ai în plan o anumită amplasare a acesteia (poate atipică), dar nu dorești să investești prea mult în proiectare, până nu ai siguranța că poți să construiești așa cum îți dorești. Atunci, prin intermediul unui arhitect, poți să consulți Comisia Municipală pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului – CMUAT – care are ședințe săptămânale, pe baza unei documentații simplificate și fără să deții un certificat de urbanism.
Acte de urbanism emise de Primăria Oradea
Prin avizul consultativ emis de Direcția Arhitect Șef, vei afla în ce condiții poți (sau nu) să construiești ce ți-ai propus.
Primul specialist la care trebuie sa apelezi este arhitectul. Arhitectul va fi autorul proiectului și coordonatorul specialiștilor care trebuiesc cooptați în echipă (ingineri structuriști, ingineri de instalații, experți etc).
Orice construcție este un ansamblu complex care trebuie să corespundă criteriilor și exigențelor necesare nevoilor utilizatorului în ceea ce privește confortul, condițiile optime de igienă, de siguranță în utilizare, de eficiență energetică, de adaptare la schimbările climatice ș.a.
În situația în care este necesară elaborarea unei documentații de urbanism (Plan Urbanistic de Detaliu - PUD sau Plan Urbanistic Zonal - PUZ) va trebui să apelezi la un specialist cu drept de semnătură înscris în Tabloul Național al Urbaniștilor gestionat de Registrul Urbaniștilor din România (RUR).
Acești specialiști pot fi arhitecți cu drept de semnătură RUR sau urbaniști , respectiv alți specialiști atestați.
În situația în care vrei sa obții o informație urgentă despre funcțiunile posibile (admise sau admise cu conditionări) sau despre cele interzise de pe un anumit amplasament din Oradea, va trebui să deschizi harta de mai jos și să identifici zona funcțională în care se află imobilul pentru care ești interesat. Zonele funcționale sunt codificate (Li, Lc, M, Ei, etc.)
Consulta baza de date oferită de hărțile GIS: